Ingezonden persbericht


Amerikaanse overheid bestrijdt tuberculose via Nederlands KNCV Tuberculosefonds

Den Haag, 25 november 2010 - In de komende vijf jaar verhoogt de Amerikaanse overheidsorganisatie United States Agency for International Development (USAID) haar bijdrage aan de internationale strijd tegen tuberculose. Dit geschiedt via een internationaal samenwerkingsverband met KNCV Tuberculosefonds als hoofdaannemer. Het is bijzonder dat de Amerikaanse regering opnieuw kiest voor een Nederlandse partner voor de coördinatie van dit grootschalige programma.

Met dit nieuwe contract, TB CARE genaamd, wordt de succesvolle internationale samenwerking voortgezet tussen USAID en KNCV Tuberculosefonds samen met haar zeven internationale partnerorganisaties. Zij bundelen hun inspanningen via The Tuberculosis Coalition for Technical Assistance (TBCTA) de komende vijf jaar in het programma. Reserveerden de Amerikanen vijf jaar geleden nog 150 miljoen voor het 5-jarig programma met KNCV Tuberculosefonds, nu wordt dit bedrag verhoogd naar maximaal 225 miljoen US dollar. Het wereldwijde kennis- en ondersteuningsnetwerk van TBCTA zal versterking bieden aan de nationale tbc-bestrijdingprogramma's in verschillende landen in Afrika, Azië, Oost Europa / Centraal Aziatische Republieken en Latijns-Amerika.

De nieuwe investeringen zijn hard nodig. Wereldwijd krijgen nog steeds jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. KNCV Tuberculosefonds maakt zich vooral grote zorgen over de stagnerende opsporing en behandeling van multiresistente tuberculose (MDR-tbc).

De nieuwe vijfjarige projectsubsidie van USAID maakt flinke stappen in de mondiale tbc-bestrijding mogelijk. KNCV Tuberculosefonds en haar partners krijgen van USAID de opdracht tot het uitbreiden en verstevigen van de zogenaamde Stop TB-strategie: de door de WHO erkende strategie voor de grootschalige tbc-bestrijding. KNCV Tuberculosefonds heeft deze werkwijze vanaf het begin helpen ontwikkelen en uitdragen. Het programma zal zich daarnaast richten op de verdere ontwikkeling van de bestrijding van MDR-tbc en de dubbele infectie tuberculose en hiv/aids. Tot slot zal de versterking van de algemene gezondheidszorgsystemen wereldwijd een belangrijk onderdeel van het programma zijn.

TBCTA zet praktische ondersteuning in om de nationale tbc-bestrijding te ondersteunen in de zwaarst getroffen landen in Afrika, Azië, Oost Europa / Centraal Aziatische Republieken en Latijns-Amerika. De resultaten die zij daarmee nastreeft in deze landen zijn: o het succesvol behandelen van 3,6 miljoen nieuwe tbc-gevallen; o het opsporen en behandelen van 90.000 MDR-tbc-patiënten; o het sterftecijfer van nieuwe tbc- patiënten met hiv/aids onder de 10 procent brengen; o ervoor zorgen dat tuberculose een van de hoogste prioriteiten is in de landelijke gezondheidszorgsystemen.


- einde persbericht -

KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.