GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT

25 november 2010

Mondelinge vragen over veilige aangifte

GroenLinks raadslid Patricia Wijntuin zal vanavond tijdens de raadsvergadering mondelinge vragen aan het college stellen over de problemen rond veilig aangifte doen. Eerder deze week vernam de Utrechtse fractie dat op maandag 15 november jongstleden een vrouw door de Vreemdelingen Politie is opgepakt, nadat zij aangifte kwam doen van huiselijk geweld bij de politie. Een kwalijke zaak volgens Wijntuin: "De drempel voor vrouwen om aangifte te doen van huiselijk geweld is enorm hoog. Des te meer voor iemand zonder documenten."

In de raadscommissie van 28 en 30 september 2010, hebben zowel de burgemeester als de wethouder aangegeven dat mensen zonder documenten veilig aangifte kunnen doen in de gemeente Utrecht. Ook is aangegeven door wethouder Everhardt dat de burgemeester een planning heeft gemaakt om tot afspraken te komen met de politie. Wijntuin: "Afgaande op de eerder genoemde situatie lijkt dat niet het geval te zijn. Dit is geen incident. In de afgelopen twee maanden hebben zich al twee van dergelijke situaties voorgedaan. Eén vrouw was zelfs het slachtoffer van mensenhandel."

Dit alles leidt bij GroenLinks tot de volgende vragen:


1 Is de burgemeester op de hoogte van de eerstgenoemde situatie?Zo ja, hoe heeft het kunnen gebeuren dat deze mevrouw en haar minderjarige kind zijn opgepakt door de Vreemdelingen Politie en nu in detentie zitten in Zestienhoven?


2 Is de burgemeester het met GroenLinks eens dat in het bestrijden van huiselijk geweld (en mensenhandel) het in bescherming nemen van het slachtoffer zeer belangrijk is, ongeacht welke verblijfsstatus iemand heeft?


3 Hoe gaat de burgemeester er voor zorgen dat dit soort incidenten niet meer voorkomen?


4 En wat kan en wil de burgemeester betekenen voor moeder en kind die nu in detentie zitten in Zestienhoven en wellicht van elkaar gescheiden dreigen te worden?


5 In de raadscommissie van 30 september jl. heeft GroenLinks de politie in Amsterdam als voorbeeld genoemd waar mensen veilig aangifte kunnen doen van welk misdrijf dan ook. Is de burgemeester inmiddels bekend met de Amsterdamse situatie? Zo nee, bent u bereid om te kijken op welke wijze de politie in Amsterdam de veiligheid van mensen zonder documenten waarborgt? En welke lessen daarvan geleerd kunnen worden?


6 Tot slot willen wij graag een toezegging van de burgemeester dat mensen zonder documenten veilig aangifte kunnen doen bij de politie in Utrecht, dat u met de politie in gesprek gaat over de wijze waarop zij dat momenteel aanpakken en dat u de Raadscommissie op korte termijn informeert over de uitkomsten van het gesprek.