Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 november 2010

Gratis strooizout voor inwoners Alkmaar

Van half november tot eind maart kunnen inwoners van Alkmaar strooizout ophalen bij de afvalbrengplaats aan de Kitmanstraat 26. Het strooizout is gratis en er kan per huishouden maximaal 5 liter worden opgehaald. Bij het ophalen is een geldig legitimatiebewijs nodig en een eigen emmer. Het gratis strooizout is uitsluitend voor particulieren.

Strooizout is een belangrijk middel om in te zetten tegen (lokale) gladheid. Bij sneeuw is het belangrijk om eerst de stoep of straat te vegen en daarna - zo nodig - te strooien. Bij het vrijmaken van de stoep of straat moeten goten en rioolputten vrij van sneeuw en ijs blijven. Om dikke ijslagen begaanbaar te maken kan er zand gestrooid worden.

Het gebruik van strooizout

Bij het gebruik van strooizout is het belangrijk om handschoenen te dragen of een schepje te gebruiken en na afloop handen te wassen. In het zout zit namelijk een kleine hoeveelheid schadelijke stof. Houd kinderen weg van strooizout!

Strooizout heeft pas effect wanneer erover gelopen of gereden wordt. Het strooien van de gehele oppervlakte is dus niet nodig. Maak matig gebruik van strooizout. Er is maar een klein beetje nodig om effect te hebben. Meer zout helpt niet en is bovendien slecht voor het milieu.

Belangrijk te weten over strooizout

Strooizout is niet geschikt voor consumptie. Bewaar het strooizout altijd vochtdicht, anders gaat het klonteren. Overgebleven strooizout kan het jaar erop weer gebruikt worden.

loket > afval en milieu voor de openingstijden van de afvalbrengplaats en voor tips over het gebruik van strooizout. Met vragen of meldingen over gladheid kunt u bellen met het centraal meldnummer 14 072.