Ingezonden persbericht


Persbericht

Inuit bezoeken Museon Den Haag en Museum Volkenkunde Leiden Roots 2 Share: unieke fotocollectie terug naar Groenland

In nauwe samenwerking met de Groenlandse collega-musea zijn tot en met 28 november 2010 vijf oudere Oost-Groenlanders te gast in Nederland. Zij zijn uitgenodigd vanwege hun specifieke kennis van en ervaring met de Oost-Groenlandse materiële en immateriële cultuur. Naast het bezoek aan twee permanente poolexposities van het Museum Volkenkunde en het Museon zullen de Inuit in de depots van beide musea de Groenlandse collecties bekijken. Tijdens diverse sessies worden de collecties besproken, becommentarieerd, geanalyseerd en gedocumenteerd. Doel is veel extra en nieuwe informatie in te winnen over de Nederlandse collecties uit de regio. Daarnaast is het de bedoeling om tot een reflectie te komen op de Oost-Groenlandse cultuur 'toen en nu'. De intensieve sessies worden op film vastgelegd en later integraal vertaald. Resultaten zullen in de (reizende) tentoonstelling 'Roots 2 Share', worden verwerkt, die in het Museon is te zien vanaf medio maart 2011. Op deze wijze willen de m usea een concreet voorbeeld zijn voor andere musea hoe nieuwe dynamiek aan 'slapende collecties' toe te voegen.

Roots 2 Share
Roots 2 Share is een ambitieus en vernieuwend project geïnitieerd door twee Nederlandse en twee Groenlandse musea (Museum Volkenkunde Leiden, Museon Den Haag, National Museum Groenland en het Ammassalik Museum). Erfgoedrepatriëring is het kernwoord van dit internationale samenwerkingsproject. Een actieve participatie van zowel de Groenlandse als de Nederlandse bevolking zal hierbij van wezenlijk belang worden. Deelnemers uit beide landen worden gedurende het project geconfronteerd met de fotocollectie van de Nederlandse oud-conservator Gerti Nooter. Zijn fotocollectie, bestaande uit ruim 4000 beelden, is het resultaat van vele malen langdurig en bevlogen veldwerk op Groenland in de jaren 1960, `70 en `80.

De Nederlandse en Groenlandse musea slaan de handen ineen en brengen gezamenlijk de fotocollectie van Nooter terug naar de bron. Terug naar Groenland. Naar aanleiding hiervan zullen er uiteenlopende activiteiten en exposities in Nederland en Groenland worden georganiseerd. Tevens wordt een experimenteel digitaal erfgoedforum geopend, dat in het teken staat van betekenisgeving en debat.

Erfgoed terug naar de bron
Erfgoedrepatriëring is de laatste decennia een steeds belangrijker issue. Niet-westerse landen, inheemse volkeren en etnische groeperingen proberen in toenemende mate cultureel erfgoed terug te halen naar hun vaderland. Mede door verbeterde institutionele kaders worden hun pogingen hiertoe steeds succesvoller. Voor 'source communities' is erfgoedrepatriëring een emotionele gebeurtenis. Voorwerpen, verhalen of foto`s kunnen onlosmakelijk verbonden zijn met hun culturele identiteit. Geïnspireerd door dit gegeven gaan we de foto's van Gerti Nooter delen met de Groenlandse bevolking. Momenteel beschikken de Inuit nauwelijks over eigen beeldmateriaal uit de periode 1960-1980. De ruim 4000 foto`s willen we via internet toegankelijk maken. Digitale repatriëring dus.

Uniek fotomateriaal
Foto`s zijn tevens een stimulans voor dialoog over vroeger en nu. Samen met 'source communities' willen we de foto`s voorzien van aanvullende informatie en al doende het verleden verder reconstrueren. Anno 2010 is een Groenlandse verrijking van de fotocollectie ongekend belangrijk. Als gevolg van de hoge leeftijd van diverse Inuit dreigt de komende jaren veel traditionele kennis en ervaring verloren te gaan. Veel van hen waren dertig, veertig jaar geleden de gastheren en -vrouwen van Gerti Nooter. Met hen bouwde hij kajakken, ging hij op zeehondenjacht en vierde hij Nieuwjaar. Nu het nog mogelijk is willen wij deze authentieke en unieke informatie documenteren.



Ingezonden persbericht