Provincie Noord-Brabant

Persbericht

25 november 2010

Aanvullend investeringsvoorstel GS: Extra investering in elektrisch rijden en slimme netwerken

Op verzoek van Provinciale staten, stellen Gedeputeerde Staten voor om te investeren in slimme technologie en structurele samenwerking rond elektrisch rijden in Brabant. Met een impuls van E10 miljoen willen GS een investeringsfonds voor bedrijven opzetten, experimenten inrichten en activiteiten en kennis clusteren, bijvoorbeeld in campussen.

Deze investeringsvoorstel wordt gevoegd bij de totale investeringsagenda van GS met voorstellen op het gebied van energie en innovatie, sport en cultuur, erfgoed en landschap van E300 miljoen. Provinciale Staten bespreken dit op 10 december 2010. GS willen de opbrengst van de verkoop van energiebedrijf Essent zorgvuldig investeren, om het bijzondere leef- en vestigingsklimaat in Brabant blijvend te versterken.

Studies tonen aan dat Brabant met de aanpak van elektrisch rijden en slimme netwerken, 2.000 tot 10.000 banen kan creëren en circa E1,5 miljard per jaar in 2020 kan omzetten - dat is 50% van de mogelijke Nederlandse omzet op dit gebied. Op langere termijn is elektrisch rijden dus goed voor de economie en werkgelegenheid van Brabant, maar ook voor het milieu en de energiezekerheid. Elektrisch rijden is met de huidige opgewekte electriciteit al zuiniger en schoner dan rijden op benzine. Bovendien levert het een energiebesparing op tot 70% . De ontwikkelingen zitten in een stroomversnelling en vragen komende jaren een solide en gemeenschappelijke aanpak van bedrijven, kennisinstellingen en overheden om deze markt echt tot wasdom te laten komen.

Veelbelovende ontwikkeling Elektrisch rijden en slimme netwerken zijn een veelbelovende ontwikkeling voor Brabant. De markt is nog niet verdeeld en groeit snel door technische doorbraken in ICT en accutechnologie. In Brabant dragen meerdere bedrijven en kennisinstellingen aan deze ontwikkeling bij (TOMTOM, Gemco, VDL, Innosys, Epyon Power, All Green Vehicles, NXP, Enexis, Essent, TNO, TTAI, TU/e, etc.). Hier zijn de benodigde kennis en marktpartijen dus aanwezig om een belangrijke positie te verwerven in deze wereldmarkt. In deze fase loont het om de kennis vanuit de verschillende sectoren; high tech, logistiek, design, automotive, energie, ICT te bundelen, te delen en verder te ontwikkelen. Aan de hand van de investeringen van de provincie, verwachten GS ook ten minste 50 miljoen aan investeringen van bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de komende 4 jaar.