Ingezonden persbericht


Perscommuniqué

De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden

CdR/10/80.nl

Brussel, 25 november 2010

Prioriteiten voor 2011: CvdR wil dat EU geld vrijmaakt voor bestrijden crisis

en vlottrekken Europees eenwordingsproces

Terwijl Europa's steden en regio's hun best doen de sociale, economische en inmiddels ook budgettaire gevolgen van de crisis op te vangen, start in de Europese Unie het debat over grote beleidshervormingen voor de periode na 2013. Burgemeesters en regionale vertegenwoordigers kijken met veel belangstelling uit naar het werkprogramma dat Commissievoorzitter José Manuel Barroso op 1 december tijdens de CvdR-zitting zal komen presenteren. Het specifieke beleid m.b.t. openbare aanbestedingen en gezondheidsdiensten zal uitvoerig worden besproken tijdens het forum voor de interne markt op 30 november (in aanwezigheid van Eurocommissaris Barnier) en tijdens een discussie met Eurocommissaris Dalli op 2 december.

Het Europees Parlement en het Comité van de Regio's (CvdR) hebben de afgelopen dagen niet nagelaten te herinneren aan de nieuwe bevoegdheden die het Verdrag van Lissabon hun heeft gegeven. Een jaar na de inwerkingtreding van het nieuwe actiekader van de EU komt Commissievoorzitter Barroso op uitnodiging van het CvdR de doelstellingen en het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2011 presenteren.

Heel wat werk wordt ver van Brussel opgeknapt. De leden van het CvdR zouden graag zien dat de EU t.a.v. Europa 2020, de hervorming van het cohesiebeleid en het GLB alsook de begrotingsherziening de inspanningen van de lokale en regionale overheden steunt. Dat is de boodschap van hun resolutie m.b.t. de beleidsprioriteiten van het CvdR voor 2011.

Hoe zien de toekomstperspectieven eruit voor de lokale en regionale economie? Dat is de vraag die centraal staat centraal tijdens het forum dat het CvdR op 30 november, daags voor de zitting, organiseert. Eurocommissaris Barnier zal daar op uitnodiging van het CvdR uiteenzetten wat de lokale en regionale overheden kunnen verwachten van de hervorming van de interne markt waarvoor hij onlangs het startschot heeft gegeven. Vooral openbare aanbestedingen en de diensten van algemeen belang zijn voor de leden van het CvdR een punt van zorg, zeker in de huidige economische situatie waarin van de overheid verwacht wordt dat ondanks de noodzakelijke bezuinigingen het nodige wordt gedaan om de economie te doen aantrekken zonder daarbij het sociale aspect uit het oog te verliezen.

Eurocommissaris Dalli van volksgezondheid zal op zijn beurt tijdens de CvdR-zitting op 2 december samen met CvdR-rapporteur Adam Banaszak (PL/EA) deelnemen aan een debat over de rol van de lokale en regionale overheden bij de uitvoering van de Europese gezondheidsstrategie. Het CvdR hoopt de Eurocommissaris ervan te kunnen overtuigen dat de decentrale overheden nauwer betrokken moeten worden bij het gezondheidsbeleid, aangezien zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de gezondheidsdiensten in de lidstaten.

Meer informatie is te vinden op:


- de agenda van de zitting


- de adviezen die ter goedkeuring worden voorgelegd: klik op de desbetreffende links

De debatten worden uitgezonden op internet: www.cor.europa.eu.

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit de 27 EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.




Ingezonden persbericht