Socialistische Partij

SP Amsterdam

SP roept Asscher op zich niet neer te leggen bij tweedeling in het voortgezet onderwijs

25-11-2010 * De SP is teleurgesteld omdat wethouder Asscher de aanpak van de segregatie binnen het voortgezet onderwijs volledig loslaat. Gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Twee jaar geleden was Asscher nog enthousiast over voorstellen van de SP om de segregatie te bestrijden. Nu legt hij zich neer bij die tweedeling, waardoor deze alleen maar zal toenemen." Volgens de SP kan de vrije schoolkeuze blijven bestaan terwijl tegelijkertijd leerlingen die extra zorg nodig hebben worden gespreid.
Maureen van der Pligt
Uit onderzoek van de Dienst Onderzoek en Statistiek blijkt dat autochtone leerlingen scholen dicht in de buurt mijden en een zo wit mogelijke school opzoeken. Van der Pligt: "Scholen komen zo in een vicieuze cirkel: een kansarme school trekt alleen nog maar kansarme leerlingen. Deze cirkel kan doorbroken worden door zogenaamde zorgleerlingen te spreiden over scholen. Verder is het mogelijk om kansarme scholen aantrekkelijker te maken door er meer voorzieningen te realiseren."

Van der Pligt: "Asscher heeft normaal gesproken kwalitatief goed onderwijs hoog in het vaandel staan. Nu lijkt zich ineens volledig neer te leggen bij de toenemende segregatie tussen leerlingen en toenemende kwaliteitsverschillen tussen scholen. Hopelijk kunnen wij hem overtuigen en laat hij leerlingen en leerkrachten die hard werken op de minder populaire scholen niet in de kou staan."