Socialistische Partij

SP Amsterdam

Noord-Zuidlijn nog steeds niet onder controle

25-11-2010 * Opnieuw mag de Amsterdammer in de buidel tasten. Het onder druk ontgraven van het station Vijzelgracht maakt de Noord-Zuidlijn maar liefst ¤68 miljoen duurder, de teller voor de Amsterdammer staat nu op ¤2500 per persoon. SP-gemeenteraadslid Remine Alberts: "En dan zijn we er nog lang niet. De bouw is nog maar halverwege: er kan nog steeds van alles misgaan."
Na de verzakking bij de Vijzelgracht werd door de gemeenteraad een enquête ingesteld naar de gang van zaken rond de Noord-Zuidlijn. De conclusies van de enquête waren snoeihard: het besluit om de lijn aan te leggen had niet genomen mogen worden, o.a vanwege de enorme risico's. De commissie Veerman, die ook onderzoek deed naar het project kwam tot de conclusie dat er vanwege die grote risico's ¤500 miljoen bij moest. Het vorige college wilde daar echter niet zoveel geld voor uittrekken.

Remine Alberts
Het feit dat Verkeerswethouder Wiebes ervoor gekozen heeft om het bedrag voor mogelijke risico's nu wel op te hogen maakt veel duidelijk. Alberts: "Ondanks alles blijkt dit prestigeproject nog steeds niet onder controle. En ondertussen moeten de Amsterdammers horen dat hun bibliotheek gaat sluiten of de Opstapper niet meer zal rijden, om nog maar te zwijgen over de kaalslag die gaat plaatsvinden in de armoedebestrijding. Ik vind dat onaanvaardbaar."