Gemeente Blaricum

Logo en huisstijl voor gemeente Blaricum geactualiseerd

25-11-2010
De gemeente Blaricum heeft sinds kort een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Het nieuwe uiterlijk van de gemeente is reeds gepresenteerd aan de gemeenteraad van Blaricum. De gemeente werkt voor de ontwikkeling van het logo en de uitwerking van de huisstijl samen met ontwerpbureau Schaap Ontwerpers uit Utrecht.

In 2009 is het communicatiebeleidsplan vastgesteld. In dit plan is aangegeven dat de huisstijl opgefrist moet worden. Daarnaast was het betrekken van een nieuwe gemeentehuis een mooi moment ook de huisstijl te actualiseren.

Belangrijkste uitgangspunten
Het ontwerp van het nieuwe logo is een actualisatie van het bestaande ontwerp. Dit betekent dat de oorspronkelijke uitgangspunten van het bestaande logo als basis zijn gebruikt in het nieuwe ontwerp. Hierdoor kent het geactualiseerde logo een historisch perspectief.

Gefaseerde invoering
De nieuwe huisstijl van de gemeente Blaricum wordt gefaseerd ingevoerd. Dit betekent dat de nieuwe huisstijldragers, zoals bijvoorbeeld brochures over het algemeen worden ontwikkeld als deze aan vervanging toe zijn.

De ontwikkeling van externe huisstijldragers krijgt eerste prioriteit. Dit zijn o.a. de uitgaande brieven, de gemeentepagina in hei & wei en de website. Deze groep vormt de hoofdmoot en is direct zichtbaar voor inwoners.

De eerste uitwerkingen van de huisstijl zijn inmiddels zichtbaar. Zo is de gemeentegids 2010/2011, die half november huis-aan-huis werd bezorgd, in de nieuwe huisstijl opgemaakt. Ook het bouwbord voor de wijk De Blaricummermeent langs de A27 is geheel in nieuwe huisstijl. De volgende editie van hei & wei zal ook worden opgemaakt in de nieuwe huisstijl.

In het voorjaar van 2011 wordt een aantal interne huisstijldragers ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de kopjes. In de loop van 2011 is de huisstijl geheel ingevoerd. Daarna wordt de huisstijl een integraal onderdeel van het communicatiebeleid.

Samenwerking met Schaap Ontwerpers
Schaap Ontwerpers heeft in 2010 ook het ontwerp gemaakt voor de website. Door de prettige samenwerking en de goede ervaringen met dit bureau heeft de gemeente Blaricum besloten de huisstijl ook door Schaap Ontwerpers te laten ontwerpen.