Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

NIGZ netwerkpartner bij Coalitie Erbij

22 november 2010

Het gezondheidsinstituut NIGZ is recent als netwerkpartner toegetreden tot de Coalitie Erbij. Deze coalitie zet zich in om eenzaamheid in Nederland te bestrijden. Tot de leden van de Coalitie behoren onder andere organisaties zoals de Zonnebloem, MO-Groep, Humanitas, Nationaal Ouderenfonds, Fonds Psychische Gezondheid en KPMG.

Eenzaamheid en gezondheid
Het NIGZ is van mening dat eenzaamheid en gezondheidsbevordering veel met elkaar te maken hebben. Eenzaamheid is een onderdeel van welbevinden. Tegelijkertijd is het een oorzaak, maar soms ook een gevolg van verminderde gezondheid. De sociale context waarin mensen leven is van grote invloed op gezondheid en biedt het individu de mogelijkheid zelf (zelfmanagement) of samen met anderen (samenredzaamheid) op een betere manier om te gaan met de eigen gezondheid en die van anderen.

Wat wil de Coalitie Erbij?
Coalitie Erbij streeft er naar mensen bewust te maken van het probleem van eenzaamheid en de risicos die mensen lopen om ook zelf in een situatie van eenzaamheid te raken. Omdat eenzaamheid de gezondheid van mensen nadelig beïnvloedt, ondersteunt het NIGZ de doelstellingen van de Coalitie Erbij graag. Nog meer spreekt ons de doelstelling van de Coalitie aan mensen een handelingsperspectief te bieden en hen te stimuleren om zelf initiatieven te nemen ter voorkoming en vermindering van eenzaamheid.

50plusnet: internetcommunity tegen eenzaamheid
Het NIGZ is een gezondheidsinstituut dat projecten ontwikkelt, succesvolle initiatieven implementeert en advies biedt. Een van de projecten van het NIGZ is 50plusnet.nl. Dit is een internetcommunity met op dit moment 30.000 50plus-leden. Via de community en door hen aangemaakte profielen maken zij gebruik van de mogelijkheid contacten te leggen en activiteiten met elkaar te ondernemen. 50plusnet.nl stimuleert sociale betrokkenheid en sociaal initiatief en draagt bij aan de mentale weerbaarheid van de deelnemers. 50plusnet.nl is een initiatief van NIGZ in samenwerking met omroep Max. Een groeiend aantal lokale welzijns- en gezondheidsorganisaties sluiten zich via een eigen internettoegang tot 50plusnet aan, en maken gebruik van de lokale mogelijkheden die 50plusnet.nl biedt.

Meer informatie:
Verdere informatie over de Coalitie is te vinden op www.coalitieerbij.nl De Coalitie geeft inhoudelijke informatie over eenzaamheid op www.eenzaam.nl

Informatie over het NIGZ via www.nigz.nl en over 50plusnet via www.50plusnet.nl. Contactpersoon voor 50plusnet is mw. Beppie Spruit. E-mail: bspruit@nigz.nl tel. (0348) 43 98 42. Zij kan u ook informeren over de mogelijkheid als lokale organisatie te gaan werken met een 50plusnetlicentie.