CDA


Blanksma: Financiële steun aan Ierland voorkomt erger donderdag 25 november 2010

CDA-kamerlid Elly Blanksma heeft dinsdag mondelinge vragen gesteld aan minister De Jager van financiën over de financiële steun aan Ierland. Dit land maakte bekend gebruik te willen maken van het Europese noodfonds voor landen in financiële problemen. Nederland neemt, net als alle landen uit de eurozone, deel aan dit fonds. Ierland heeft een begrotingstekort van 32% van het bbp, een grote financiële sector die in nood verkeert, een slecht functionerende huizenmarkt en een matige economische groei. Blanksma: âKortom, een land dat voor enorme problemen staat.â
Â
Het CDA geeft in principe steun aan de hulp aan Ierland. âDat hebben we eerder ook gedaan met Griekenland. Niet om Griekenland te helpen, maar om erger te voorkomen. Als een ander land failliet gaat, dan heeft dat ernstige weerslag op andere Europese landenâ, zegt Blanksma. Wel wilde ze van de minister de garantie dat het IMF stevig betrokken is bij het pakket aan maatregelen dat Ierland moet gaan doorvoeren om weer financieel gezond te worden.
Â
De minister duidde dat de garanties die Nederland geeft, op dit moment geen geld kosten, omdat het dus slechts om garanties gaat. Die garanties zorgen ervoor dat Ierland weer geld kan aantrekken op de âgeldmarktâ. Ierland zal zelf forse maatregelen moeten treffen.