Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Gezinsleven en carrière gaat niet samen aan de Zuidas'

25 november 2010

Opmerkelijke uitkomsten opinieonderzoek werkomstandigheden Zuidas

AMSTERDAM - Op 25 november verscheen het onthullende boek Zo Zuidas van de hand van een drietal anonieme jonge vrouwen die werken bij aan de Amsterdamse Zuidas. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerde uitgeverij Pearson een live opinieonderzoek tijdens de boeklancering op donderdag 25 november. De ruim 100 aanwezige advocaten, bankiers en consultants gaven hun mening over hun arbeidsomstandigheden, ze konden hun stem uitbrengen over een dertigtal stellingen over werken aan de Zuidas door middel van anonieme stemkastjes. Dit opinieonderzoek leverde een aantal opmerkelijke uitkomsten op: 60% van de werknemers zegt dat het krijgen van kinderen een serieuze beperkende stap is in de carrière. Meer dan 45% van de werkgevers noemt zwangerschap een career limiting move. Opvallend aan de bijeenkomst was verder dat er nauwelijks respondenten waren die hun stemgedrag in alle openheid wilden toelichten. Voor non-conformisme is blijkbaar weinig plaats aan de Zuidas. Blij kbaar hechten de auteurs van Zo Zuidas niet voor niets zo aan hun anonimiteit.

Jort Kelder
Jort Kelder, die het opinieonderzoek presenteerde, vindt het belangrijk dat er meer openheid komt over de bedrijfscultuur bij de grote kantoren. 'Op dit moment heerst er een zweem van geheimzinnigheid rond het werken bij de grote, vaak Angelsaksische kantoren op de Zuidas. Het is goed dat nieuwe werknemers weten hoe het er aan de Zuidas aan toegaat.'

Over het boek
Drie jonge vrouwen uit de advocatuur en de bankenwereld doen in Zo Zuidas een boekje open over de bekendste kantoorspeeltuin van Nederland: de Amsterdamse Zuidas. De Zoza's - zoals de anonieme auteurs zich noemen - ¤" delen hun ervaringen met sollicitatie-gesprekken, de strikte kantoorhiërarchie en de onontkoombare netwerkborrels en zaken-reizen. Je leest over de worsteling om de balans tussen werk en privé te vinden, relaties op de werkvloer, uren schrijven en de sporen die de crisis op de Zuidas achterlaat. De dames geven tips over je kledingkeuze en promotiestrategie: beide onmisbaar als je hogerop wilt komen aan de Zuidas. De Zoza's zijn ook bekend van hun blog ZoZuidas.blogspot.com en een wekelijkse column in dagblad De Pers.

Boekgegevens
Titel : Zo Zuidas
Ondertitel : Overwerk & achterklap in de Amsterdamse kantoorjungle Auteurs : Zoza's
Pagina's : ca. 240
ISBN : 978 90 430 2156 2
Prijs : ¤ 19,95
Verschenen : donderdag 25 november 2010

---EINDE PERSBERICHT---


---

Noot voor de redactie,