Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht

De Poolnacht reikt tot in Groningen

Groningen - Groningen is dit jaar het decor van een heuse poolnacht -de periode dat de zon niet boven de horizon komt. In het kader van het veertig jarig bestaan van het Arctisch Centrum wordt De Poolnacht van Groningen georganiseerd. Dit publieksevenement gaat naar verwachting in november, december en januari 80.000 bezoekers trekken.

Op 26 en 27 november kun je de poolreizigers en poolwetenschappers ontmoeten. In de Der Aa-kerk wordt het Nederlands poolstation ingericht en wordt een informatie- en boeken-markt gehouden over poolonderzoek, poolreizen, etc.. In de Discoverytruck kunnen kinderen en volwassenen les krijgen en proeven doen op het gebied van sterrenkunde, wis- en natuurkunde in relatie tot poolonderzoek. Op 28 november vindt o.a. de IJstijdenexcursie plaats. Onder begeleiding van een fysisch geograaf worden de sporen van de drie ijstijden die Nederland heeft gekend gezocht. Samen met het Dagblad van het Noorden worden diverse publiekslezingen georganiseerd. Zo is er in de midwinternacht, de nacht van 21 op 22 december, wordt een lezing van Govert Schilling over fenomenen als het noorderlicht.

Een groot aantal Groningse instellingen heeft zich aangesloten bij het evenement. In de etalages in binnenstad komen foto's van het Wereld Natuurfonds te hangen en het WNF organiseert de ijsbeerspeurtocht in 10 winkels in de stad. In het Universiteitsmuseum wordt de Poolkamer ingericht waar je kunt ervaren hoe het is om op de pool te zijn. Op meerdere locaties in de stad, waaronder Noorderlicht en het Noordelijk Scheepvaartmuseum, zijn fototentoonstellingen over de poolgebieden ingericht.

Van 16 tot en met 19 december wordt in Forum Images het Poolnachtfilmfestival gehouden, met allerlei films waarin de polen een rol spelen, aangevuld met lezingen van onder andere Jelle Brandt Cortsius en Jeroen Toirkens.

Het evenement wordt op 14 januari afgesloten met een Seminar, Kinder- en DwarsDiep-debat met de titel Economische exploitatie van het Noordpoolgebied: Botsende belangen?! Tijdens het seminar worden stellingen geformuleerd waar 's middags in het kinderdebat en 's avonds in het publieksdebat (DwarsDiep) over wordt gedebatteerd. De kinderen worden geïnformeerd en begeleid door Laurentien van Oranje, auteur van Mr Finney. Het DwarsDiep Debat zal plaatsvinden onder leiding van Menno Bentfeld (Vroege Vogels). Alle tijdens het evenement opgedane kennis helpt de luisteraar bij het volgen van deze dag.

Voor een volledig programma overzicht: www.depoolnacht.nl

Het evenement wordt georganiseerd door het Willem Barentsz Poolinstituut en C&N-Rijpma Projecten in samenwerking met het Arctisch Centrum, het WNF, de KNNV Uitgeverij, Blikveld en de RUG.




Rijksuniversiteit Groningen