Gemeente Binnenmaas

Binnenmaas reikt eerste omgevingsvergunning uit

22-11-2010

Op vrijdag 26 november reikt wethouder H.C.J. van Etten, portefeuillehouder ruimtelijke ordening, de eerste in de gemeente Binnenmaas verleende omgevingsvergunning uit. Deze vergunning is verleend aan de firma Voorwinden in s-Gravendeel. Namens de firma zijn de heren M. Voorwinden en A. Pelle aanwezig om de vergunning in ontvangst te nemen.

Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. In totaal 26 bestaande vergunningen worden sindsdien als één behandeld. Het is onder de Wabo mogelijk om in één aanvraag een omgevingsvergunning aan te vragen voor verschillende activiteiten die met de bebouwde omgeving te maken hebben.

Voordelen van één omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning maakt alles voor de aanvrager een stuk makkelijker. Er is één loket voor het indienen van een vergunningaanvraag en voor een plan kan een burger of ondernemer één aanvraag indienen. Onder de omgevingsvergunning vallen bijvoorbeeld activiteiten op het gebied van bouwen, slopen, milieu, het kappen van bomen, het wijzigen van het gebruik van panden, het wijzigen van monumenten, het aanbrengen van reclame, het aanleggen van in- en uitritten en het brandveilig gebruik van panden.

De gemeente behandelt deze in één procedure en neemt één besluit. Er is ook nog maar één inspraak- en beroepsprocedure. De nieuwe vergunningaanvraag kan digitaal worden ingediend (www.omgevingsloket.nl) en de beslistermijnen zijn aanzienlijk verkort. Voor de gemeenten, en dus ook voor Binnenmaas, heeft de invoering van de Wabo heel wat voeten in aarde gehad. Medewerkers moesten worden opgeleid, er is een nieuwe werkwijze geïntroduceerd en er moest nieuwe software worden aangeschaft. De aanvrager kan een aanvraag nu immers digitaal indienen via een landelijk digitaal loket; het omgevingsloket online. Binnenmaas wil dergelijke aanvragen ook digitaal behandelen en verlenen.

Voorwinden

De firma Voorwinden heeft bij de gemeente Binnenmaas een omgevingsvergunning aangevraagd voor het slopen van een woning met kapsalon en uitbreiden van hun bestaande winkelpand aan de Smidsweg 8 in s-Gravendeel. Het ontwerp voor de uitbreiding is van architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland.