Jongeren met autisme gaan met APP op Smartphone 'SociaalOpStap'

23/11/2010 13:14

CED Groep

Niemand minder dan sportverslaggever en oud FC Twente voetballer Youri Mulder zal op vrijdag 26 november om 13.00 uur live de website www.SociaalOpStap.nl lanceren op het Panta Rhei College in Enschede. Begeleid door vrijwilligers van KPN gaan tientallen jongeren op deze school met de gratis applicatie op een PC of Smartphone zelf sociale stappenplannen maken voor eigen gebruik.

Docenten, ouders en leerlingen zijn blij met de gratis Android Applicatie die jongeren kan helpen om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken.

Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen als je in gesprek raakt met iemand, een praatje maken tijdens een feestje of iemand troosten als hij verdriet heeft. Voor de meeste mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen. Je hoeft er niet echt bij na te denken; het gaat bijna vanzelf. Maar dit geldt niet voor iedereen. Want hoe maak je bijvoorbeeld een praatje, als je moeilijk kunt spreken? En hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Of als je wel medeleven wilt tonen, maar niet weet hoe je dat kunt doen?

Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Zij hebben steun aan sociale verhalen waarin de context van een situatie wordt uitgelegd en aan sociale stappenplannen die stap voor stap laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen.

Met een website applicatie en een gratis Android applicatie op de Smartphone zijn de sociale verhalen en sociale stappenplannen voortaan online te raadplegen. Vrijwilligers van KPN leren de jongeren omgaan met de website en applicatie tijdens bijeenkomsten die speciaal voor dit doel op school worden georganiseerd. Naast schoolse situaties zijn er ook sociale verhalen voor vrije tijdbesteding, stage, werk, wonen, belangrijke gebeurtenissen in een leven (o.a. verhuizing, geboorte, echtscheiding, begrafenis), feesten en vieringen en maatschappelijke thema's (o.a. verkiezingen of demonstraties).

Een bijzonder maatschappelijk project

De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het Mooiste Contact Fonds willen met dit project de zelfredzaamheid en integratie van jongeren met autisme op school, tijdens stage/werk en in de maatschappij bevorderen. Zij hebben hun expertise gebundeld en kosten noch moeite gespaard om 'SociaalOpStap' te ontwikkelen met de jongeren zelf. Ruim 150 schoolgaande leerlingen met autisme in de leeftijdgroep 14-17 jaar zijn rechtstreeks betrokken bij de inhoud en ontwikkeling van de website en applicatie.





http://www.sociaalopstap.nl