Ethiopische aanpak huwelijksdwang naar Nederland

23/11/2010 14:48

MOVISIE

Huwelijksdwang komt in veel culturen voor en de gevolgen zijn vaak dramatisch voor de betrokkenen, ook in Nederland. Succesvolle preventieprogramma's tegen huwelijksdwang zijn schaars. De GEAC-methodiek uit Ethiopië legt de nadruk op vroegsignalering en de actieve rol van de sociale omgeving van de jongeren: scholen, andere jongeren, ouders en sleutelfiguren uit de gemeenschap

Op vrijdag 26 november presenteren de ontwikkelaars van de GEAC-methodiek de succesvolle aanpak van huwelijksdwang aan Nederlandse professionals. Onderdelen uit de GEAC-methodiek zijn direct, of met enige aanpassing, goed toepasbaar in Nederland. De methodiek is door UNICEF erkend als een good practice en werkt systematisch aan vroegsignalering en het voorkómen van kindhuwelijken en andere vormen van gedwongen huwelijken, genderongelijkheid en geweld. Leraren, leerlingen, ouders en sleutelfiguren uit de gemeenschap spelen een actieve rol.

Samen sterk tegen huwelijksdwang - Lessen uit de GEAC-methodiek

Vrijdag 26 november 2010 - 13.00-17.00 uur - RASA Utrecht - E 50,- - www.movisie.nl/samensterk

Voor wie

Voor professionals uit onderwijs, welzijn, hulpverlening, migrantenorganisaties en gemeenteambtenaren voor onderwijs, welzijn en veiligheid.

MOVISIE organiseert de studiemiddag in samenwerking met E-motive/Oxfam Novib en Tigray Development Association (TDA) uit Ethiopië.

YOURRIGHT2CHOOSE - lesmateriaal voor scholen

Samen sterk tegen huwelijksdwang is een vervolg op de succesvolle jongerenconferentie YOURRIGHT2CHOOSE van afgelopen mei. Vanuit die campagne is nieuw lesmateriaal ontwikkeld voor leraren over wat zij kunnen doen als een leerling of student slachtoffer dreigt te worden van huwelijksdwang. De handleiding en kaartenset is te downloaden en te bestellen via www.movisie.nl/huwelijksdwang.