Deelgemeente Charlois Rotterdam


Afdeling communicatie, Boerhaavestraat 11 Postbus 5410 3008 AK Rotterdam

Charloise jongeren winnen Pimp My Block
De winnaars van Pimp My Block 2009-2010 zijn bekend! Rotterdam Charlois sleepte de eerste prijs in de wacht met het Klusproject, zoals het opknappen van plekken in de wijk en tuinieren tot het koppelen van ouderen uit een verzorgingstehuis aan `jongeren buddies' om de ouderen een leuke dag te bezorgen. Afgelopen zaterdag koos een jury, waarin onder meer het Oranjefonds en het voormalig ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) waren vertegenwoordigd, het Rotterdamse project als beste jongerenproject voor de wijk. Pimp My Block heeft de afgelopen twee jaar jongeren in 14 krachtwijken uitgedaagd een project te bedenken om hun wijk mee te pimpen. De jongeren streden in iedere wijk om de 1e prijs van e 5.000,- om hun idee uit te voeren onder begeleiding van een coach, het jongerenwerk uit de wijk en NJR. Hier vloeiden de meest uiteenlopende ideeën uit voort; een mobiele fietswerkplaats, een klusproject, een graffitiworkshop, het Excelance Event, een B-rap, een openlucht sportpark. Pimp My Block zorgt ervoor dat jongeren zien dat ze zelf iets kunnen doen in hun wijk, de buurtbewoners elkaar beter leren kennen en er meer mooie dingen in de wijk gebeuren. De tweede prijs ging naar de jongeren uit Amersfoort Kruiskamp, met hun idee van een mobiele fietswerkplaats. Nazmi Karaciftci

Kapsalon alleen voor kinderen
Ze is uniek in Rotterdam en ze koos voor Zuid: Martine van Leeuwen heeft een eigen kinderkapperszaak. Vrijdag 19 november opende Alaattin Erdal, portefeuillehouder Economie haar pand aan de Zijpe 11 in Pendrecht. Deze nieuwe kapsalon is alleen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. En pal voor de televisie met een stoer kapkleed om vinden kinderen het lang zo erg niet meer om geknipt te worden. Na het knippen mogen ze iets lekkers én iets leuks uitzoeken. Kinderen die voor het eerst komen krijgen een echt knipdiploma mee. De kapsalon is alleen open op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Jongeren Pimp My Block aan de slag in de Mijnkintbuurt (foto: Fred Ernst) uit Arnhem Presikhaaf werd beloond met de derde prijs met zijn idee een openlucht sportpark in zijn wijk te bouwen.

Onverwachte verbindingen!
Op vrijdag 26 november is de theatervoorstelling `Onverwachte verbindingen!' over de AWBZ in LCC Larenkamp. De regels rondom sociale wetgeving zijn de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. De overheid trekt zich terug en vindt dat mensen zelf actiever moeten worden in het zoeken en vinden van hulp. Daarom is het nodig dat mensen leren om helder te zeggen wat ze nodig hebben, zodat instellingen weten welke zorg of hulp ze moeten bieden. Maar niet alleen organisaties kunnen hulp en zorg bieden, in iedere straat wonen ook mensen die graag iets voor hun buren willen doen. Om een ander te kunnen helpen moeten mensen elkaar dan wel leren kennen en meer horen over elkaars situatie. Om mensen en organisaties de gelegenheid te bieden elkaar te vinden, hebben Pluspunt en VGR/MEE een interactieve theatervoorstelling laten maken. Ontdekkingstheater De theatermakers hebben diverse scènes voorbereid waaruit het publiek er steeds eentje kan kiezen. De acteurs spelen eerst een scène als voorbeeld en laten vervolgens in een nieuwe scène zien hoe het ook anders. Zo komt het gesprek op gang. Met de voorstelling willen Pluspunt en VGR/MEE bereiken dat het publiek actief gaat meedenken over de vraag wat de gemeente en individuele burgers van elkaar moeten weten en wat ze nodig hebben. Er zijn veel regelingen en mogelijkheden, maar als je als burger de regeling niet kent, kun je er ook niet om vragen. En omgekeerd weet de gemeente niet wat een individuele burger nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen als de juiste vraag niet gesteld wordt. Waar liggen de kansen en verbindingen. OpStapWeek De theatervoorstelling is ook de start van de OpStapWeek. Bezoekers van de voorstelling kunnen hieraan meedoen en zo kennismaken met tal van organisaties in hun eigen wijk. Dinsdag 30 november: Beweegtuin Laurens Joachim en Anna en Pameijer Woensdag 1 december: Sociaal isolement en armoede door de Verenigingsfabriek en de Ouderen Adviesraad Charlois; Infomarkt Charlois. Donderdag 2 december: VraagWijzer, de Zichtbare Schakel en Beweegstudio Baarlandhof. Dinsdag 7 december: Workshop "De kunst van het ouder worden" en creaworkshop Donderdag 9 december: Uitstapje onder leiding van een stadsgids met een bus via de Kop van Zuid naar SS Rotterdam, om vervolgens via de binnenstad naar het Kralingse Bos te gaan. Voor wie De theatervoorstelling `Onverwachte verbindingen' en de OpStapWeek zijn gericht op gebruikers van voorzieningen, jong en oud, mantelzorgers, zorgverleners, organisaties, instellingen en beleidsmakers in Charlois die een bijdrage willen leveren of gewoon nieuwsgierig en betrokken zijn. Aanmelden De voorstelling is te zien in LCC Larenkamp, Slinge 303 te Rotterdam. De inloop is vanaf 9.30 uur en het programma begint om 10.00 uur. De entree is gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Pluspunt 010 ­ 467 17 11.

Portefeuillehouder Economie Alaattin Erdal en een blije Martine van Leeuwen.

Vossenjacht in Zuiderpark
Op vrijdag 3 december is er vanaf 18.30 uur een spannende Vossenjacht in het Zuiderpark. Dit is een spel waarbij kinderen 11 verklede mensen (vossen) moeten zien te vinden in het park. Van al deze mensen krijgen ze een letter, die samen een woord vormen. Het gaat erom zo snel mogelijk alle vossen te vinden en als eerste het woord te maken. Omdat deze vossenjacht vlak voor de verjaardag van Sinterklaas gehouden wordt, zijn de vossen herkenbaar aan een Sinterklaasattribuut. Na de jacht staan warme chocomel en chocoladeletters op het menu. De vossenjacht is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Hij wordt georganiseerd door Buurt- en Speeltuinwerk (BSW) in samenwerking met de speeltuinen en Thuis op Straat Zuiderpark. De Vossenjacht duurt van 18.3020.30 uur. Meedoen is gratis. Je moet je wel van tevoren aanmelden bij TOS 010-2238714

Aafje trakteert op erwtensoep!
Het hoogste punt is bereikt van drie woontorens die worden gebouwd aan de Burghsluissingel. Daarom trakteerde Aafje vorige week de bouwvakkers op erwtensoep. In twee van de torens bouwen Woonstad Rotterdam en Aafje (voorheen De Stromen) 54 driekamerappartementen die geschikt zijn voor mensen die normaal in een verzorgings- of verpleeghuis zouden verblijven, inclusief goede zorg. De combinatie van zelfstandigheid en zorg voor deze doelgroep wordt uniek in Nederland. In de derde toren bouwt Woonstad 27 huurappartementen Om in de appartementen van Aafje te kunnen wonen moeten bewoners een zorgindicatie hebben.