Vrije Universiteit Amsterdam

Internationale mitigatie- en adaptatiestrategieën voor klimaatbeleid


* Startdatum: 26-11-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: International mitigation and adaptation strategies for climate change policy: An integrated assessment approach


* Spreker: A.F. Hof


* Promotor: prof.dr. F.G.H. Berkhout


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Wat is de beste strategie voor het beperken van klimaatverandering (mitigatie)? En wat zijn de wisselwerkingen tussen mitigatie en het aanpassen aan klimaatverandering (adaptatie)? Deze vragen beantwoordt Andries Hof en hij maakt gebruik van een geïntegreerd model, dat zowel de oorzaken als gevolgen van klimaatverandering beschrijft. Hieruit blijkt dat adaptatie en mitigatie onderling niet te vervangen zijn. Adaptatiemaatregelen hebben op korte termijn effect maar op de lange termijn veel minder, terwijl mitigatiemaatregelen op de lange termijn effect hebben, maar veel minder effectief zijn op de korte termijn.

Ook blijkt uit het onderzoek van Hof dat het nut van kosten-batenanalyses om een optimaal klimaatdoel vast te stellen beperkt is. De belangrijkste reden hiervoor is dat waardeoordelen over inkomensverlies van toekomstige generaties - en daarmee de keuze van de rentevoet van de centrale bank - veel meer invloed heeft op de uitkomsten dan onzekerheden in klimaatprojecties. Ook gaat Hof in op financiering van adaptatiemaatregelen in ontwikkelingslanden. Volgens internationale afspraken moeten rijke landen adaptatiemaatregelen in armere landen, die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, mee financieren. Hiervoor is een adaptatiefonds opgezet. Dit fonds wordt gevuld door een belasting op mitigatieprojecten in arme landen, gefinancierd door rijke landen (zogenaamde CDM projecten). Hof laat zien dat een dergelijke belasting niet effectief is en dat aanvullende financieringsmechanismen nodig zijn. Als armere landen zouden toetreden tot een mondiaal stelsel van emissiehandel zou dit een veel grotere geldstroom van rijke naar arme landen kunnen betekenen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam