Vrije Universiteit Amsterdam

De retinoblastoomeiwitten in tumorsuppressie


* Startdatum: 26-11-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Tumor suppression by retinoblastoma proteins: interacting proteins and cooperating pathways


* Spreker: T.L. Vormer


* Promotor: prof.dr. H.P.J. te Riele


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Kanker is een ziekte waarbij cellen ongecontroleerd delen. De retinoblastoomeiwitten, onderdeel van de
retinoblastoom-signaleringsroute, remmen de celdeling in een gezonde situatie. Dit is essentieel voor het tegengaan van kanker, maar er werken ook andere mechanismen mee. Tinke Vormer onderzocht welke genetische veranderingen er samen met het verlies van de retinoblastoom-signaleringsroute, voor zorgen dat cellen zich tot kankercellen ontwikkelen.

Voor het onderzoek werden verschillende signaleringsroutes uitgeschakeld in muizencellen. De experimenten lieten zien dat het uitschakelen van de retinoblastoom-signaleringsroute samen met het gedeeltelijk uitschakelen van de p53-signaleringsroute of de p38/Mapkapk3-signaleringsroute, er voor zorgt dat de cellen een stap verder zijn in de ontwikkeling tot kankercellen. Dus, verschillende signaleringsroutes zorgen samen voor het tegengaan van kanker.

Daarnaast deed Vormer onderzoek naar de rol van eiwitten met een LxCxE-motief tijdens de bescherming tegen kanker. De LxCxE-eiwitten binden aan de retinoblastoomeiwitten. Het verbreken van de interactie tussen retinoblastoom en LxCxE-eiwitten, leidde niet tot een verhoogde kankerontwikkeling in muizen. Echter, celkweekexperimenten lieten zien dat deze interactie essentieel is voor bepaalde beschermingsmechanismen tegen kanker. Conclusie van het onderzoek is dat de retinoblastoom-LxCxE-interactie een rol kan spelen tijdens de bescherming tegen kanker onder specifieke omstandigheden, bijvoorbeeld blootstelling aan straling.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam