Nieuw boek: Het minderheidskabinet van Willem Vermeend en Emile Bode

25/11/2010 12:31

Dutch Media Uitgevers

Vrijdag 26 november verschijnt het spraakmakende boek Het minderheidskabinet van Willem Vermeend en Emile Bode, met als conclusie: 'PvdA mocht van CDA niet in het kabinet'.

Tijdens de kabinetsformatie heeft CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen er alles aan gedaan om de PvdA naar de oppositiebanken te verwijzen. Volgens PvdA-leider Job Cohen heeft Verhagen al meteen na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni de PvdA laten weten dat het CDA niet met de PvdA wilde regeren: 'Dat heeft hij zelf verteld aan onze fractievoorzitter Mariëtte Hamer,' zegt Cohen in een interview dat is opgenomen in het boek Het Minderheidskabinet; het politieke schaakspel om de macht, dat vandaag op donderdag 25 november zowel aan het kabinet als aan de leden van de Tweede Kamer wordt aangeboden.

In Het minderheidskabinet beschrijven Willem Vermeend en Emile Bode de totstandkoming van het kabinet-Rutte I. Vermeend, oud-politicus, en Bode, oud-parlementairredacteur, blikken ook terug op de verkiezingscampagnes en wat er goed en fout ging. Voor hun boek voerden ze gesprekken met politieke hoofdrolspelers, met waarnemers en zijlijners in politiek Den Haag, en legden ze hun oor te luister in de wandelgangen van het Haagse Binnenhof. Uit deze observaties komt onder meer naar voren dat de PvdA-onderhandelaars bij de formatie inschattingsfouten hebben gemaakt die tot een plek in de oppositiebanken heeft geleid. Ook blijkt dat een middenkabinet bestaande uit VVD, het CDA en de PvdA door de linkervleugel van de PvdA is geblokkeerd. Deze invloedrijke vleugel wilde niet dat Cohen ging onderhandelen over een kabinet waarin rechts (VVD en CDA) een meerderheid zou hebben.

VVD wint verkiezingen mede door goed rapportcijfer van het Centraal Plan Bureau (CPB)

Vermeend en Bode maken ook duidelijk hoe de VVD erin is geslaagd om de grootste politieke partij van Nederland te worden. Naast de prima campagne van Mark Rutte heeft de VVD vooral een groot voordeel gehad van de uitkomsten van de doorrekening van het VVD-verkiezingsprogramma door het Centraal Plan Bureau. Volgens de berekeningen van het CPB was het VVD-programma met de creatie van 400.000 extra banen en ruim 5 miljard aan lastenverlichtingen het beste voor de Nederlandse economie.

Vermeend en Bode onthullen dat in de programcommissie van de VVD een oud-topambtenaar van het departement van Financiën zat die het rekenmodel van het CPB als zijn broekzak kende en daardoor precies wist hoe het programma opgezet moest worden om zoveel mogelijk CPB-banen te creëren. Dit positieve beeld is in alle media breed uitgemeten en heeft Mark Rutte veel voordeel opgeleverd.

PvdA-leider Job Cohen had dit voordeel niet. Het PvdA-programma leverde volgens het CPB slechts 150.000 extra banen op en pakte niet goed uit voor de economie en de overheidsfinanciën. In de media werd het programma, zo blijkt uit de analyse in het boek, sterk negatief beoordeeld, mede ook vanwege lastenverzwaringen en de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

De schrijvers menen dat met een betere campagne en een goeddoortimmerd programma de PvdA meer kans had gehad om groter te worden dan de VVD.

VVD levert het meeste in, Wilders is de winnaar van de onderhandelingen

Bij de onderhandelingen over het kabinet-Rutte tussen de VVD, het CDA en de PVV heeft de VVD verreweg het meest moeten inleveren om het kabinet tot stand te brengen. Uit berekeningen die in het boek zijn opgenomen, blijkt dat de VVD van de 27 miljard aan bezuinigingen die in het programma was opgenomen volgens het regeerakkoord minder dan de helft zal realiseren. Bovendien komt er niets terecht van de in het VVD-programma beloofde lastenverlichting van ruim 5 miljard voor burgers en bedrijven. In tegendeel, volgens het regeerakkoord VVD-CDA worden de lasten in de periode 2011-2015 zelfs verzwaard met ruim 6 miljard. Uit de becijferingen komt naar voren dat Geert Wilders zijn eigen programma bijna volledig overeind heeft gehouden en nauwelijks heeft ingeleverd. Ook het CDA komt dicht bij het eigen verkiezingsprogramma uit.

Toekomstscenario's

In het slothoofdstuk wagen de schrijvers zich aan een voorspelling over de toekomst van de politieke partijen. Daaruit blijkt dat de VVD de komende verkiezingen de meeste kans heeft om de grootste partij van ons land te blijven; maar daarvoor is wel nodig dat het VVD-programma kiezers rechts van het midden weet te trekken. CDA en PvdA hebben weinig kans om de VVD te verslaan. Volgens Vermeend en Bode is er electoraal gezien voor de PvdA maar één mogelijkheid om kiezers terug te winnen en dat is door middel van een programma dat zicht richt op het brede midden; samenwerking met de SP gaat de PvdA nog meer kiezers kosten. Het CDA moet zich concentreren op het terugwinnen van kiezers in Brabant en Limburg. Met een populaire nieuwe lijsttrekker, zoals Camiel Eurlings, kunnen de vroegere CDA -bolwerken van de PVV worden teruggewonnen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.lebowskipublishers.nl