Ministerie van Defensie

Baanbrekend promotieonderzoek

26 november 2010, 9.26 uur

Marineschepen kennen naast brand nog een grote vijand: corrosie. Bijvoorbeeld zuurstof en water werken in op de maritieme platformen en tasten die aan met veiligheidsrisico's en hoge kosten tot gevolg. Een elektrotechnische marineofficier richt zich met een promotieonderzoek op dit belangrijke thema.

Dat leidde tot een samenwerkingsovereenkomst tussen vertegenwoordigers van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), het Marinebedrijf en TNO. De handtekeningen zijn gisteren gezet. Alle partijen profiteren direct van de onderzoeksresultaten. Luitenant-ter-zee der 2de klasse oudste categorie Axel Homborg blijft als promovendus tijdens de onderzoeksperiode werken bij het Marinebedrijf "Zo blijf ik dicht bij de praktijk. Mijn contacten bij het Marinebedrijf geven waardevolle input voor mijn onderzoek en mijn resultaten kunnen tegelijkertijd direct worden toegepast."

Het onderzoek

Via elektrochemische metingen valt het corrosieproces te monitoren. De uitkomsten geven van die metingen geven informatie over de aard van de aantasting. "Men weet alleen nog niet hoe we die informatie optimaal moeten interpreteren. Met mijn onderzoek hoop ik daar een bijdrage aan te leveren en de toepasbaarheid van deze meettechniek aan te tonen", legt Homborg uit. TNO stelt haar corrosielab beschikbaar voor het onderzoek.

Wetenschappelijke begeleiding

Het promotieonderzoek van Homborg past perfect binnen het onderzoeksprogramma 'Maintenance of Military Platform Systems' van de NLDA. Wetenschappelijke medewerkers van de Defensieacademie onderzoeken in het kader van dit programma innovatieve onderhoudsconcepten. Ze proberen het onderhoudsproces binnen Defensie efficiënter en effectiever te maken. Simpel gezegd: goedkoper, minder milieubelastend en met minder storingen. "Vanuit de NLDA verzorgen we de wetenschappelijke begeleiding van Axel", legt dr. ir. Tiedo Tinga uit. De universitair hoofddocent onderhoudstechnologie kijkt uit naar de onderzoeksresultaten. "Met de opgedane kennis van het corrosieproces kunnen we de aantasting van metalen constructies in schepen goed voorspellen."