TenneT


Marktkoppeling kent succesvolle start

CWE price convergence 26-11-2010 Het koppelen van de elektriciteitsmarkten van de Benelux, Duitsland, Frankrijk, en de Scandinavische landen (Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken) kent een succesvolle start. Dit blijkt uit de eerste resultaten sinds de markten op 9 november aan elkaar zijn gekoppeld. Uit deze handelsresultaten blijkt dat de prijzen in 86 procent van de tijd exact gelijk waren in de gekoppelde regio en dat er effectiever gebruik wordt gemaakt van de internationale verbindingen.

Gekoppelde markten maken het mogelijk om elektriciteit vrij over de netten in de verschillende Europese landen te transporteren en wordt gedaan samen met de energie beurzen en in opdracht van de TSO's. De koppeling betekent dat een grotere Europese elektriciteitsmarkt ontstaat die consumenten verzekert van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening tegen concurrerende prijzen. De verwachting is dat de prijzen in Centraal West Europa (CWE) meer dan 50% van de tijd gelijk zijn. De eerste resultaten zijn dus beter dan verwacht. Daarnaast is de verwachting dat de ` social welfare' stijgt met 42 miljoen per jaar in deze regio. Daarnaast ontstaat een grotere markt om duurzaam opgewekte energie in te kunnen passen op het hoogspanningsnetwerk.

Deze marktkoppeling van Centraal West-Europa (CWE) en Nordic is weer een stap dichterbij naar de totstandkoming van één Europese elektriciteitsmarkt. De volgende stap die genomen wordt is de connectie met de NorNed kabel die gepland staat op 14 december 2010. Daarna zal er verder integratie plaats vinden door de koppeling met Engeland via de BritNed kabel. Vervolgens zal er ook meer integratie zijn in de handel van elektriciteit door de 'intraday handel'.

Brochure en animatie over marktkoppeling en marktintegratie

Als eerste grensoverschrijdende Europese elektriciteitstransporteur levert TenneT een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese energiemarkt. De elektriciteitstransporteur zal ook de komende jaren een vooraanstaande rol blijven spelen in verdere uitbreiding van het aantal aan elkaar gekoppelde elektriciteitsmarkten. TenneT heeft vanaf volgende week ook een animatie en een brochure beschikbaar over de marktintegratie van de Europese elektriciteitsmarkten en over de werking van marktkoppeling. Bent u geïnteresseerd in deze de animatie of brochure neemt u dan contact op met onze persafdeling via +31 26 373 2600 of communication@tennet.eu.