Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
26 november 2010

Vidi-subsidies voor acht wetenschappers VU en VUmc

Acht talentvolle wetenschappers van VU medisch centrum (VUmc) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) krijgen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De wetenschappers ontvangen maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Al eerder werd bekend dat vijf VU en VUmc-wetenschappers een Vidi-subsidie ontvangen, daar komen er nu nog drie bij.

Naast socioloog Hilde Bras, evolutiebioloog Toby Kiers, econoom Albert Menkveld, fysioloog Jolanda van der Velden en epidemioloog Jenny van der Steen ontvangen nu ook kwantummechanicus Steven Knoop, bewegingswetenschapper Huub Maas en neuro-oncoloog Tom Wurdinger deze belangrijke subsidie.

Steven Knoop
Kwantummechanica voorspelt het bestaan van oneindig veel driedeeltjestoestanden als de interactie tussen twee deeltjes heel groot is. Deze gigantische moleculen kunnen in experimenten met ultrakoude atomen worden aangetoond. In dit onderzoek worden de bijzondere eigenschappen van deze moleculen bestudeerd om de fundamentele voorspelling te toetsen.

Huub Maas
Het lichaam bevat een zeer groot aantal spieren. Het is niet bekend hoe (on)afhankelijk van elkaar spieren functioneren. Dit onderzoek gaat na in welke mate spieren elkaar direct beïnvloeden, wat ons zenuwstelsel hiermee doet, en wat hiervan de consequenties zijn voor het bewegen.

Tom Wurdinger (VUmc)
Er is geen genezing voor patiënten met kwaadaardige hersentumoren. Genetisch materiaal uit deze tumoren kan het gezonde brein manipuleren en wordt uitgescheiden via kleine blaasjes. Dit onderzoek gaat na hoe deze communicerende vaten en hun genetische boodschappen geremd kunnen worden teneinde tumorgroei tegen te gaan.