Bewaken integriteit regelmatig dilemma voor burgemeesters

26/11/2010 10:00

CAOP

Burgemeesters staan regelmatig voor dilemma's bij het bewaken van de integriteit bij gemeenten. Het is niet altijd duidelijk in welke gevallen ze mogen en moeten optreden. Ze blijken behoeften te hebben aan het uitwisselen van ervaringen met vakbroeders. Dit staat in een verkennend artikel van het tweede Jaarboek Integriteit van het Nationale Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) van het CAOP in Den Haag. Het Jaarboek Integriteit 2011 is donderdag op het congres 'Dag van de Integriteit' overhandigd aan professor mr. Alexander de Becker, nieuwe hoogleraar van de Ien Dalesleerstoel ('De overheid als arbeidsorganisatie').

Marijn Zweegers, waarnemend hoofd BIOS: 'Als burgemeesters wettelijk verantwoordelijk worden voor de bestuurlijke integriteit zal de vraag 'Mag ik optreden?' vaker veranderen in de stelling 'Ik moet optreden'. Daarom is het goed dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties burgemeesters in de gemeentewet verantwoordelijk wil maken voor de bestuurlijke integriteit. Ze krijgen dan duidelijke bevoegdheden.'

Verkenning

Circa 160 burgemeesters hebben in workshops tijdens het professionaliseringsprogramma van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) situaties uit de eigen praktijk aangereikt. Gevraagd is voorbeelden te geven van situaties waarbij sprake is van twee conflicterende morele waarden of tegenstrijdige handelingsvoorschriften. De voorbeelden zijn vervolgens op een rij gezet en geanalyseerd. De morele dilemma's die burgemeesters noemen hebben vooral betrekking op belangenverstrengeling en het omgaan met vertrouwelijke informatie. Ze betreffen vaak het handelen van wethouders, raadsleden en ambtenaren en de relatie met burgers.

Jaarboek Integriteit

Het jaarboek bevat meningen van deskundigen en wetenschappelijke inzichten over bijvoorbeeld het begrip integriteit, generatiegebonden integriteitsbeleid, de spagaat van vertrouwenspersonen en integriteit als organisatievraagstuk. Aan het woord zijn onder andere: Saskia Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Muel Kaptein (hoogleraar bedrijfsethiek Erasmus Universiteit), Paul Arlman en Alphons Ranner (voorzitter en bestuurslid Transparency International), Paul van Tongeren (hoogleraar wijsgerige ethiek Radboud Universiteit Nijmegen), Frans Geraedts (filosoof Universiteit voor Humanistiek) en Ronald Jeurissen (hoogleraar Bedrijfsethiek Nyenrode Business Universiteit).

Dag van de Integriteit

De 'Dag van de Integriteit' is een jaarlijks initiatief om de onderlinge kennisdeling over de integere overheid te stimuleren. Aanwezigen zijn onder andere gemeentesecretarissen, managers, beleidsmedewerkers, personeels- en integriteitsfunctionarissen van rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, defensie, rechterlijke macht en onderwijs. Het congres heeft voor de tweede maal plaatsgehad.





http://www.integriteitoverheidpersoneel.nl