Ministerie van Defensie

Militaire oorlogsslachtoffers herbegraven

26 november 2010, 9.19 uur

De soldaten Berend Mulder en Anne van Oosten, gesneuveld in de meidagen van 1940, zijn gisteren herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) groef hun stoffelijke resten op verzoek van de nabestaanden op en bracht ze naar de erebegraafplaats. Tussen Defensie en de Oorlogsgravenstichting bestaat een overeenkomst voor de opgraving en overbrenging van oorlogsslachtoffers uit particuliere graven naar de erevelden Loenen en Grebbeberg. Foto: ministerie van Defensie

Militairen van de BIDKL voeren 2 keer per jaar een operatie uit, waarbij 15 tot 20 stoffelijke overschotten van oorlogsslachtoffers worden opgegraven voor een herbegrafenis op de erevelden Loenen of de Grebbeberg. Het gaat om verzetsmensen en militairen in particuliere graven, verspreid over het land. Omdat deze graven na een bepaalde periode worden geruimd, zorgen Defensie en de Oorlogsgravenstichting ervoor dat zij een laatste rustplaats krijgen op een van de erevelden.

Ceremonieel

Laatste rustplaats voor soldaat Berend Mulder op ereveld Grebbeberg. Foto: ministerie van Defensie

45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland verzorgde het militair ceremonieel tijdens de herbegrafenis van beide soldaten. Van Oosten maakte deel uit van het 1e Regiment Infanterie en sneuvelde op 10 mei 1940 in Oegstgeest. Mulder van het 17e Regiment Artillerie kwam op dezelfde dag om het leven op het eiland van Dordrecht. De zware gevechten kostten 14 soldaten van dit regiment het leven.



* Oorlogsgravenstichting