Rechtbank Utrecht


International vrouwenteam niet speelgerechtigd bij AZ

26 november - De KNVB hoeft een international uit het Nederlandse vrouwenelftal niet speelgerechtigd te verklaren voor AZ. Dat oordeelde de voorzieningenrechter vrijdag in een kort geding dat de international had aangespannen tegen de voetbalbond.

De speelster wilde zich na een verblijf in het buitenland weer inschrijven bij AZ, maar de KNVB weigerde dat, omdat die club al beschikt over het maximaal aantal internationals dat is toegestaan. De rechter oordeelde dat KNVB in redelijkheid tot dit besluit heeft kunnen komen.

De rechter stelde vast dat sinds de start van de Eredivisie (voor vrouwen) het beginsel van een gelijkwaardige competitie door deelnemende clubs en de KNVB tot uitgangspunt is genomen. De KNVB heeft volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat zij met de deelnemende clubs en de Stichting Eredivisie Vrouwen in lijn met dit uitgangspunt aanvullende afspraken heeft gemaakt, waaronder ook de afspraken die het aantal speelsters uit het Nederlands Elftal per team beperken. Tijdens het kort geding is niet betwist dat de afwijzing van de overschrijving van de speelster naar AZ in overeenstemming is met de bedoelde afspraken. Daarmee is naar het oordeel van de voorzieningenrechter gegeven dat de KNVB in redelijkheid tot de afwijzing van het verzoek van de speelster om haar speelgerechtigd voor AZ te verklaren, heeft kunnen komen. Ook van ander onrechtmatig handelen van de bond tegenover de speelster is niet gebleken.

LJ Nummer

BO5103

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 26 november 2010