Agentschap NL


15.000 euro voor winnende ideeën behoud biodiversiteit

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft drie innovatieve projecten op het gebied van biodiversiteit beloond met ieder 15.000 euro.

De drie winnende projecten zijn tijdens het congres Biodiversiteit: kansen voor een nieuwe economie in Artis Amsterdam bekend gemaakt door Redmond O'Hanlan, de Britse auteur die met de Beagle in Darwins voetsporen trad.

Een van deze projecten geeft via een website hobbyboeren advies bij het maken van de juiste keuzes, bijvoorbeeld bij de aanschaf van dieren. Het tweede project dat is beloond met 15.000 euro is een plan om langs landbouwpercelen bomen (terug) te planten en deze bomen op den duur te gebruiken voor houtproductie, waarna het proces weer van voren af aan begint. Het derde winnende plan is een ontwerp voor een schutting die, voor bijvoorbeeld vogels, een fourageer- of vluchtplek biedt en kleine dieren, zoals egels, makkelijk toegang verleent naar andere tuinen, zodat het leefgebied voor hen wordt uitgebreid.

De projecten werden ingediend nadat het ministerie van EL&I en Agentschap NL, in samenwerking met de IUCN en New Venture, ondernemers hadden uitgedaagd om met nieuwe ideeën te komen die bijdragen aan behoud van biodiversiteit.

Overige winnaars
Behalve de eerste prijswinnaars kregen ook drie tweede prijswinnaars een geldprijs (5.000 euro) en werden er twee aanmoedigingsprijzen van
1.000 euro uitgereikt.In totaal werden er maar liefst 140 innovatieve, creatieve en onconventionele ideeën ingestuurd die bijdragen aan het behoud of verbeteren van de biodiversiteit. De ideeën van alle winnaars worden in het voorjaar van 2011 tentoongesteld. Aan de prijsvraag kon iedereen meedoen, zowel individuen als bedrijven. Voorwaarde was dat het idee bijdraagt aan het behoud, verbetering en duurzaam gebruik van biodiversiteit in Nederland of daarbuiten.

Alle deelnemers kunnen hun idee verder uitwerken in een volledig businessplan door deelname aan New Venture. De beste businessplannen worden ook nog eens beloond. Voor meer informatie, zie www.newventure.nl.