Wetterskip Fryslân

Woudagemaal en nieuw bezoekerscentrum

Plaatsing loopbrug tussen ir. D.F. Woudagemaal en nieuw bezoekerscentrum

vrijdag, 26 november 2010

Maandag 29 november 2010 wordt de eerste stap gezet in de verbinding van het nieuwe bezoekerscentrum met het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Dit gebeurt door de plaatsing van het eerste deel van een stalen loopbrug. Dit deel is 23 meter lang en weegt 20 ton. De brug krijgt een totale lengte van 45 meter. De plaatsing is onderdeel van de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum dat in het najaar van 2011 open gaat voor publiek.

De Stichting ir. D.F. Woudagemaal heeft opdracht gegeven voor de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum. Het bouwwerk krijgt de vorm van een halfronde buis en staat op betonnen palen in een waterpartij, pal achter de IJsselmeerdijk. In het centrum komt een filmzaal, een expositieruimte en een horecagelegenheid. Hier krijgen toekomstige bezoekers uitgelegd hoe het waterbeheer in Friesland werkt. Daarnaast wordt ook de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht.

Het bezoekerscentrum wordt elf bij zeventig meter groot en kan door 260 personen tegelijkertijd worden bezocht. De totale investering voor de bouw van het bezoekerscentrum bedraagt 3 miljoen euro.

Enige werkende stoomgemaal

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het nog steeds voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.