Gemeente Lelystad

Lelystad vraagt staatssecretaris Bleker om overleg

Donderdag 25 november 2010

Het college van Lelystad wil de tijd hebben om tot een afgewogen visie op het bosgebied Hollandse Hout te komen. Als het aan het Lelystadse college ligt, wordt het advies van de evaluatiecommissie Oostvaardersplassen onder leiding van drs. Gabor daarin nog verwerkt.

Grote grazers

Eén van de aanbevelingen in het rapport over grote grazers in de Oostvaardersplassen gaat over het toelaten van deze grazers in de Hollandse Hout gedurende de winterperiode. Het college vraagt staatssecretaris Bleker om met een definitief besluit hierover te wachten tot er een gesprek tussen hem en de gemeente Lelystad heeft plaatsgevonden.

Gemeentelijke visie

Over de functie van de Hollandse Hout, met name waar het gaat over de relatie met de Oostvaardersplassen en het al dan niet toelaten van grote grazers in het gebied, is de gemeente Lelystad al enkele jaren in gesprek met bewoners en andere partijen. In februari 2010 is door de gemeente besloten een gemeenschappelijke visie op te stellen, met sterke inbreng van een begeleidingscommissie en een klankbordgroep. De visie wordt opgesteld in nauwe samenspraak met Staatsbosbeheer. De klankbordgroep bestaat uit afvaardigingen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Deze klankbordgroep is de gesprekspartner van de gemeente waar het gaat om de toekomstvisie op de Hollandse Hout.

Gesprek klankbordgroep

Meteen na de presentatie van het rapport van Gabor is een afspraak gemaakt om het rapport aan leden van de begeleidingscommissie en klankbordgroep toe te lichten. Dat gesprek heeft plaats op donderdag 2 december. Door het college van Lelystad is aan de klankbordgroep gevraagd om daarna ten spoedigste met een reactie op de adviezen met betrekking tot de Hollandse Hout in het rapport te komen.

Zorgvuldig proces niet doorkruisen

"De huidig ontstane situatie vraagt om maximale spoed om tot een advies van de klankbordgroep te komen. De gemeente Lelystad hecht groot belang aan de inbreng en advisering van de klankbordgroep Hollandse Hout. Het is in onze ogen ook beslist onwenselijk om het zorgvuldige proces dat gemeente en Staatsbosbeheer met de bewoners doorlopen te doorkruisen met een eenzijdige, door de staatssecretaris opgelegde actie," aldus het college in de brief aan de staatssecretaris. Ja