Gemeente Lelystad

Zelfstandig openbaar onderwijs weer stap dichterbij

Donderdag 25 november 2010

Het Openbaar Onderwijs in Lelystad verzelfstandigt per 1 januari 2011. Op woensdag 24 november is de Akte van oprichting van de nieuw te vormen Stichting SchOOL (Scholengroep Openbaar Onderwijs Lelystad) bij de notaris gepasseerd.

Laatste puntjes op i

Het passeren van de Akte van Oprichting is weer een stap verder in de richting van een verzelfstandigd openbaar onderwijs. Op 28 september 2010 heeft de Raad ingestemd met het besluit tot verzelfstandiging en op 16 november heeft de raad de laatste puntjes op de i gezet door het benoemen van de leden van de Raad van Toezicht.

Rol gemeente

De gemeente is tot 31 december 2010 nog schoolbestuur van het openbaar onderwijs. Vanaf 1 januari 2011 maakt openbaar onderwijs geen deel meer uit van de gemeente en is de dubbele pet (verantwoordelijk als schoolbestuur en verantwoordelijk voor stedelijk onderwijs) voorbij. Vanaf dat moment is de rol van de gemeente dezelfde als die bij het bijzonder (RK en Protestants) onderwijs: de Stichting SchOOL is dan één van de schoolbesturen waar de gemeente in het kader van het stedelijk onderwijs mee in gesprek is.

Meer slagkracht

De verzelfstandiging geeft het openbaar onderwijs meer slagkracht. Door de kortere lijnen is snellere besluitvorming en effectievere aansturing mogelijk. De financiën zijn helder en transparant en zijn niet langer vervlochten met de gemeentelijke financiën.

Zevenster krijgt aansluiting

VSO/ZMLK-school De Zevenster krijgt ook bestuurlijk aansluiting bij de stichting SchOOL. Dat wil zeggen dat De Zevenster samen met het primair onderwijs daar deel van uit maakt. Zo kan straks openbaar onderwijs worden aangeboden onder één bestuur. Dit levert onderwijskundige, organisatorische en financiële voordelen op. Begin volgend jaar wordt een nieuw schoolgebouw betrokken door de leerlingen van De Zevenster. Het nieuwe schoolgebouw verrijst op een mooie plek achter het politiebureau aan De Doelen.

Praktijkschool De Steiger

Het is de bedoeling dat de Praktijkschool De Steiger volgend jaar ook gaat verzelfstandigen. Daartoe neemt het college later een besluit. Ja