Dyna-Vision beperkt vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen

26/11/2010 10:30

RS TechMedic BV

Met enige verbazing volgden enkele medewerkers van RS Techmedic BV gisteren (24 november) de diverse berichtgevingen in de media. Zowel De Volkskrant als het NOS Journaal berichtte dat één op de 20 sterfgevallen in ziekenhuizen vermijdbaar is. RS Techmedic BV heeft in een eerder stadium al gemeld over een medisch apparaat te beschikken dat juist deze vermijdbare sterfgevallen kan verminderen. Dit medisch apparaat, de Dyna-Vision genaamd, beschikt over een bijzonder nauwkeurig systeem dat bijvoorbeeld in staat is een hartstilstand 6 tot 8 uren van tevoren te voorspellen.

Dhr. Rutger Brest van Kempen, CEO van RS Techmedic BV uit Broek op Langedijk bekeek de berichtgevingen in de media met enigszins gefronste wenkbrauwen. "Het NOS Journaal besteedt een item aan een probleem, waarvoor wij de oplossing al deels in handen hebben. Ook de patiëntenbelangenvereniging NPCF laat op NOS Teletekst weten geschokt te zijn door de forse toename van vermijdbare sterfgevallen sinds 2004. Uit onderzoek (uitgevoerd door de instituten NIVEL en EMGO, zo meldt De Volkskrant) is gebleken dat de meeste sterfgevallen konden plaatsvinden, doordat complicaties na operaties te laat werden opgemerkt. Het voorkomen van deze complicaties is nou net de kracht van de Dyna-Vision. Het onderzoek geeft indirect weer dat onze Dyna-Vision een enorme toegevoegde waarde is voor de ziekenhuizen."

Hoe kan de Dyna-Vision die vermijdbare sterfgevallen dan verminderen?

Het medisch apparaat Dyna-Vision voorspelt uren van tevoren dat bij patiënten medische complicaties aanstaande zijn. De belangrijkste doelstelling van het product is het vermijden van complicaties door het vroegtijdig detecteren van afwijkende lichaamsfuncties. Het apparaatje wordt na een operatie of behandeling aangesloten op de patiënt en wordt aan een riem of gordel meegedragen. Bij afwijkende waarden wordt automatisch een arts op de hoogte gebracht, wordt de patiënt hierover geinformeerd en kan uiteindelijk veel persoonlijk leed worden voorkomen.

Voor de Dyna-Vision is afstand geen probleem. Door een ingebouwde GSM-verbinding zendt het apparaat metingen door. De patiënt hoeft daar niets voor te doen. Sterker nog, de patiënt merkt het niet eens. Na de behandeling wordt de patiënt aangesloten op de meetunit door middel van stickers. Deze registeren continu de lichaamstemperatuur, hartslag en zuurstofgehalte van het bloed van de patiënt. Met deze combinatie van metingen worden de meeste problemen vroegtijdig gedetecteerd. Dyna-Vision wordt in het ziekenhuis op de afdelingen gebruikt, maar ook bij patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten. In het geval van afwijkende waarden wordt de patiënt geïnformeerd en kan deze rustig naar het ziekenhuis komen. Het geeft de patiënt een veilig gevoel als de controles gewoon doorgaan, terwijl men zich niet eens in het ziekenhuis bevindt. Het werkt dus tevens kostenbesparend, omdat een patiënt zonder risico's eerder naar huis gestuurd kan worden.

De Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) meldt dat elk sterfgeval er één te veel is. RS Techmedic BV, de producent van de Dyna-Vision, onderschrijft dit en sluit zich hier vanzelfsprekend bij aan.





http://www.dyna-vision.com