Gemeente Barneveld


Regio doet voorstel voor het afbouwen van keten

Zeven gemeenten1 in en rond Regio de Vallei kunnen vanuit dezelfde hoofdlijnen invulling gaan geven aan hun keetbeleid. Dat kan op basis van de nota Keetbeleid die binnen het regionale alcoholpreventieproject FrisValley is opgesteld. De nota is deze week naar de gemeenten verstuurd. Het beleidsdocument bouwt voort op landelijk beleid en regionale ervaringen in Ede en Barneveld. Het richt zich op drie belangrijke thema's die bij keten een rol spelen: gezondheid, veiligheid, en concurrentie. Doel is om het ontstaan van nieuwe keten tegen te gaan en om bestaande keten die niet voldoen aan de wet te sluiten. In de regio zijn enkele tientallen keten actief.

Sociale functie
Keten vervullen een belangrijke sociale functie. Ze bieden jongeren een locatie om samen te komen. Het is dan ook zeker niet de sociale functie van de keet die in de nota als probleem wordt geschetst", dus wethouder Ravestein van de gemeente Woudenberg, en voorzitter van de werkgroep die de nota opstelde. "Het is de combinatie van het samenkomen in een vaak zelf gecreëerd bouwwerk waarbij vaak veel alcohol wordt gedronken, die de problemen oplevert." Naast gezondheidsrisico's van overmatig alcoholgebruik en de veiligheidsrisico's van keten, functioneren sommige keten bijna als professionele horecagelegenheid, wat in strijd is met de Drank- en Horecawet.

De ene keet is de andere niet
Er zijn drie verschillende soorten keten: huiskamerketen: niet publieke gelegenheden waar gratis alcohol wordt verstrekt in een permanente omgeving; buurtketen: een voor de omgeving toegankelijke ruimte, waar veelal tegen een vergoeding wordt gedronken; en de commerciële keten: bedrijfsmatig gerunde ruimtes die functioneren als illegale kroeg. Het omgaan met keten vereist een zorgvuldige lokale aanpak. Hoe de nota concreet wordt vertaald naar beleidsmaatregelen kan daarom verschillen per gemeente. Het tegengaan van nieuwe keten, het sluiten van commerciële keten en afbouwen van buurtketen is echter een lijn die nu regiobreed overgenomen kan gaan worden van Barneveld en Ede. De nota richt zich niet op de huiskamerketen.

Alcoholvrije omgeving jongeren
De nota is tot stand gekomen binnen het project FrisValley. FrisValley richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De focus ligt op de omgeving waarin jongeren zich begeven. Door het creëren van een alcoholvrije en alcoholbewuste omgeving daalt het alcoholgebruik onder jongeren. Het afbouwen van keten is onderdeel van een alcoholvrije omgeving, net als een betere naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop en het aan banden leggen van alcoholreclame.


1 Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Wageningen, Woudenberg.

* Nota keetbeleid - DEF.pdf (582,05 KB)

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl