Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden krijgt academisch onderwijs in 2011

Al in 2011 kunnen studenten nieuwe universitaire mastersopleidingen starten en promoveren in Leeuwarden. Dit kan in studierichtingen als watertechnologie en meertaligheid. Daarvoor wordt de University Campus Fryslân (UCF) opgezet. Dit is een netwerkuniversiteit. Het Leeuwarder hoger onderwijs en vier universiteiten werken samen.

Masters in Leeuwarden
Komend jaar kunnen naar verwachting 20 tot 40 studenten terecht aan de UCF. Het uiteindelijk streven is 450 studenten. Behalve watertechonlogie en meertaligheid kunnen ze ook kiezen voor masters als toerisme, `groene' lifescience, leefbaarheid en duurzame energie. Deze studies sluiten nauw aan op de aktiviteiten in Fryslân. Voorbeelden zijn de watertechnologische projecten van Wetsus, het opwekken van energie uit getijdenbeweging en de betekenis van meertaligheid in Europa. Het noorden vormt een natuurlijk laboratorium voor de studenten.

Taken UCF
Het academisch onderwijs en onderzoek wordt aangeboden door bestaand hoger onderwijs en universiteiten. Tegelijkertijd wil de UCF een brug slaan naar het Friese MBO en het bedrijfsleven. De instelling verbindt bovendien jonge afgestudeerde academici aan (projecten van) het bedrijfsleven en helpt hen wanneer zij een eigen bedrijf willen beginnen.

Partners
Naast de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân, doen de Friese hogescholen Stenden, NHL Hogeschool en Van Hall Larenstein, de Fryske Akademy, de Waddenacademie, Watertechnologisch instituut Wetsus en de universiteiten van Groningen, Twente, Wageningen en Delft mee.

Investering
Provincie en gemeente dragen de eerste ontwikkelkosten: EUR16,4 miljoen van de provincie en Leeuwarden met EUR2 miljoen voor 4 jaar. Provinciale Staten en de gemeenteraad van Leeuwarden gaven eind vorig jaar unaniem hun fiat voor het ontwikkelen van de plannen. Nu moeten zij oordelen over de uitwerking het Programma University Campus Fryslân 2010 - 2015.