Veilig Verkeer Nederland

In meeste auto's geen winterse hulpmiddelen

vrijdag, 26 november 2010

Ondergesneeuwde auto's Gebrek aan warme kleding, eten en drinken levert de grootste problemen op voor gestrande automobilisten. Toch houdt het merendeel van de bestuurders niet genoeg rekening met vertraging tijdens winterse omstandigheden. Een ruime meerderheid past de rijstijl aan het winterweer aan en houdt rekening met extra reistijd. Een deken, warme kleding en extra eten en drinken ontbreken echter in de meeste auto's. Dat concludeert VVN aan de hand van een onderzoek dat Ruigrok | Netpanel de afgelopen weken uitvoerde.

In het onderzoek gaf 38% van de automobilisten aan dat zij de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met (ernstige) vertraging tijdens winterse omstandigheden. De helft daarvan gaf aan dat zij zich niet goed hadden voorbereid op deze gebeurtenis.

Voorzorg

VVN adviseert alle automobilisten de nodige maatregelen te treffen, ook als men alleen korte afstanden rijdt. Zorg er niet alleen voor dat de auto in goed conditie is, maar tref ook voorzorgsmaatregelen voor eventuele vertraging. Neem extra warme kleding of een deken mee zodat inzittenden zich warm kunnen houden en zorg voor eten en drinken voor het geval het oponthoud langer duurt.

Ga alleen goed uitgerust op weg, pas de rijstijl aan en rij bij voorkeur op winter- of all seasonbanden. En het meest belangrijke: als je echt de deur uit moet, overweeg of de auto het meest aangewezen vervoermiddel is.