Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen

26 november 2010, Utrecht

-----

CNV Vakmensen sluit alleen nog cao's af met afspraken over werkzekerheid

De bondsraad van CNV Vakmensen besprak vandaag het arbeidsvoorwaardenbeleid van de bond voor 2011. De raad nam duidelijke standpunten in over onderwerpen als werkgelegenheid, flexibiliteit, handhaving van cao's, de loonvraag, scholing, slimmer werken en duurzaamheid.

De besluiten van de bondsraad betekenen, dat het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Vakmensen het komende jaar is gestoeld op de volgende speerpunten.

Werkgelegenheid

* Het kan niet zo zijn, dat bedrijven die gaan inkrimpen mensen zonder meer ontslaan. De gevolgen voor deze mensen, en ook voor hun pensioenopbouw, zijn vaak immens. Daarom wil de bond dat werkgevers in zo'n geval altijd regelen dat werknemers worden begeleid van werk naar werk.
* De bond wil de flex-afspraken in cao's terugdringen. Tot de wettelijke mogelijkheden. Dit betekent, dat deze afspraken alleen worden gemaakt als het echt nodig is en niet meer om financiële risico's van bedrijven over de rug van werknemers af te dekken.
* Cao's worden steeds slechter nageleefd. Werknemers reageren hier in deze tijd van crisis vaak lauw op, doordat ze bang zijn hun baan te verliezen. Daarom wil de bond extra aandacht voor handhaving van de afspraken. Werken onder het in de cao vastgelegde loonniveau moet worden uitgesloten.

Loonvraag

De bondsraad heeft de loonvraag van CNV Vakmensen voor 2011 bepaald op 1,5 - 2,5 procent. De hoogte van de feitelijke loonvraag per cao hangt af van de financieel-economische situatie per bedrijf of sector.

Ook gaat de bond in het kader van inkomensongelijkheid de nadruk leggen op centen in plaats van procenten.

Scholing

Voor werknemers is investeren in de toekomst van groot belang. De bond wil dat werknemers steeds meer zelf verantwoordelijk worden om (gefaciliteerd door de werkgever) zelf hun opleiding te organiseren.

Slimmer werken

De bond wil het slimmer werken veel meer dan tot nu toe van onderaf laten organiseren. Het gaat erom, dat werkgevers meer gebruik gaan maken van de kennis van de mensen in het bedrijf.

Duurzaamheid

Duurzaamheid moet in de genen van de bedrijven gaan zitten. De bond wil in dit verband meer structurele aandacht voor onderwerpen als arbeidsverhoudingen, flexibiliteit, mobiliteit en milieu.

Tot slot

CNV Vakmensen wil het proces van cao-onderhandelingen anders benaderen. Nu zitten steeds werkgevers en werknemers tegenover elkaar nadat ieder eerst een eigen voorstellenbrief heeft opgesteld. De bond stelt voor om voortaan steeds eerst bijeen te komen om te bespreken hoe de situatie er over vier jaren uit zal zien en wat daarbinnen de gezamenlijke doelen kunnen zijn. De cao legt daarna de ontwikkelingen vast met concrete afspraken over geld en andere onderwerpen.