Provincie Utrecht

Bezuinigingen Rijk leiden tot veel discussie over realisatie EHS

Provinciale Staten spraken maandag 22 november 2010 uitvoerig over het statenvoorstel voor ontschotting van bestaande budgetten ten behoeve van de grondaankoop voor de Ecologische Hoofdstructuur. De grote uitdaging voor de provincie is om nog voor de verkiezingen in maart 2011 met een oplossing te komen voor de problemen die zijn ontstaan door de opgelegde bezuinigingen van het Rijk.

Provinciale Staten vroegen GS om zo snel mogelijk, liefst voor de Kerst, met een voorstel te komen voor de problemen die zijn ontstaan door de beleidswijzigingen en de opgelegde bezuinigingen door het Rijk. De provincie startte jaren gelden met aankoop van grond van particulieren ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur ( EHS). Die grondaankoop is nu nog maar heel beperkt mogelijk en de provincie zal hiervoor geld, dat is bestemd voor andere plannen, beschikbaar moeten stellen ( ontschotten). Gedeputeerde Krol gaf aan dat het geld hopelijk net genoeg is voor de aankoop van grond waar al mee gestart is, maar dat de provincie voorlopig geen nieuwe onderhandelingen aangaat.

Herijking
De Staten namen een amendement aan waarmee het statenvoorstel wordt aangepast met het voorstel om de staatssecretaris te verzoeken om de provincie te ontheffen van haar aankoopplicht uit de wet, tot er een herijkingsbesluit genomen is. Verder willen de Staten dat GS, samen met andere provincies, een duidelijk signaal afgeeft naar Den Haag dat als het Rijk taken bij de provincie neerlegt, ze daar ook alle bevoegdheden neer moet leggen (`Je gaat er over of niet').

Betrouwbare overheid
Gedeputeerde Krol lichtte toe dat het draagvlak voor de EHS niet ter discussie staat wat GS betreft, maar dat de provincie wel te maken heeft met een nieuwe financiële realiteit. Uit de gesprekken die hij voerde met de staatssecretaris concludeert hij dat die financiële werkelijkheid geen speelruimte kent, net zo min als het stoppen met de RODS (Recreatie Om De Stad) en de robuuste verbindingszones. De gedeputeerde vindt dat herijking een taak is die bij de provincie hoort, waarbij wat GS betreft, kwaliteit voor kwantiteit gaat en de provincie zich een betrouwbare partner toont.

Extra informatiesessie
Maandag 6 december 2010 is er een extra informatiesessie met de gedeputeerde en de commissieleden over de situatie zoals die er dan voorstaat. Dit omdat de gedeputeerde dan opnieuw met de gebiedspartners en het Rijk gesproken heeft.