Provincie Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst herinrichting Soesterberg aangenomen door PS

Provinciale Staten spraken tijdens de vergadering van maandag 22 november 2010 over het statenvoorstel samenwerkingsovereenkomst uitvoeringsorganisatie herinrichting vliegbasis Soesterberg. Enkele moties hierover, die waren aangenomen in de gemeenteraad van Zeist, zorgden voor discussie in de Staten. Het statenvoorstel is aangenomen door een grote meerderheid van PS.

De samenwerkingsovereenkomst uitvoeringsorganisatie herinrichting vliegbasis Soesterberg is een overeenkomst tussen de gemeenten Zeist, Soest en de provincie Utrecht. De drie partners hebben hierin afspraken met elkaar gemaakt over de herinrichting van de vliegbasis en vastgelegd hoeveel ruimte er is voor natuur, recreatie en wonen. Woningbouw is noodzakelijk omdat het geld oplevert om alle plannen uiteindelijk te realiseren.

Woningen
De gemeente Zeist nam kort geleden een motie aan over het aantal te bouwen woningen op de voormalige vliegbasis en over de prijs van de woningen. Volgens een aantal partijen in de Staten is deze motie in strijd met de gezamenlijke afspraken. Zij stelden vragen over de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst of het eventuele gevaar van vertraging bij de uitvoering van het bestemmingsplan. Andere partijen vonden dat de motie wel overeenkomt met het ruimtelijk plan zoals afgesproken.

Kleine afwijking
Gedeputeerde Krol benadrukte dat er in goede sfeer gesproken wordt over de samenwerkingsovereenkomst, waarin de samenwerking en de financiële consequenties worden geregeld. Het bestemmingsplan, wat een ander onderwerp is, was reden voor de moties van Zeist, aldus de gedeputeerde. Krol benadrukte dat het college van Zeist door zal gaan op de afgesproken weg. De provincie en de gemeente Soest accepteren de kleine afwijking op het gebied van woningbouwdifferentiatie omdat het weinig afwijkt van het originele plan.

Vragen
De Staten stelden ook vragen over de mogelijkheid van de provincie om gebruik te maken van een inpassingsplan, de kosten en tekorten van de herinrichting en de komst van het defensiemuseum naar de voormalige vliegbasis. De gedeputeerde gaf aan dat een inpassingsplan niet op de route ligt, maar dat het in principe mogelijk is, als de gemeenten er met hun bestemmingsplannen niet uit zouden komen. Verder gaf hij aan dat de kostenkant onder controle is, maar dat de opbrengsten een inschatting zijn van de huizen die pas op zijn vroegst 2013 gerealiseerd zijn. Over de komst van het defensiemuseum maakt de gedeputeerde zich vooralsnog geen zorgen. Hij heeft de minister nog niet gesproken, maar de vorige staatssecretaris was positief en de aanbesteding is inmiddels gestart.