Provincie Utrecht

Jongeren tijdens het jeugdzorgfestival op 17 november in het Provinciehuis Foto: Yon Glaudemans

Jongeren en Statenleden in gesprek over de jeugdzorg

Woensdag 17 november spraken Statenleden van de provincie Utrecht met jongeren en ouders die te maken hebben met jeugdzorg in de provincie Utrecht. De jongeren vertelden de Statenleden over hun goede en slechte ervaringen. Het was het vijfde jaar op rij dat de gesprekken plaatsvonden. De ontmoeting was een onderdeel van de landelijke Week van de Jeugdzorg 2010.

De jongeren en de statenleden hadden veel met elkaar te bespreken. Tijdens de bijeenkomst konden de statenleden vragen stellen en de jongeren uitgebreid vertellen over hun goede en slechte ervaringen met de jeugdzorg in Utrecht. De gesprekken zijn vertrouwelijk.Net als voorgaande jaren worden de belangrijkste uitkomsten van de avond behandeld in de statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur. De commissieleden en gedeputeerde Jeugdzorg, Marjan Haak, bekijken dan wat ze voor jongeren en hun ouders in de jeugdzorg kunnen verbeteren.

Resultaat
De gesprekken tussen jongeren en Statenleden leveren positieve resultaten op. Naar aanleiding van de gesprekken van vorige jaren wordt onder andere bekeken hoe het openbaar vervoer naar instellingen wordt geregeld en is er een boekje uitgebracht over rechten en plichten van cliënten in de jeugdzorg. Ook is er door de Statenleden met succes hard gewerkt aan het afschaffen van de afdrachtregeling (eigen bijdrage) voor jongeren in de residentiële jeugdzorg in de provincie Utrecht.

JIJ Utrecht
Een deel van de jongeren die aanwezig was op de statenleden bijeenkomst, is lid van het cliëntenplatform JIJ Utrecht. JIJ Utrecht is initiator van de gesprekken tussen jongeren, ouders en statenleden en ondersteunt kinderen, ouders en opvoeders, die te maken hebben met de jeugdzorg in de provincie Utrecht, om hun stem te laten horen. Om dat te doen ondersteunt JIJ Utrecht cliënten bij de jeugdzorgaanbieders en heeft JIJ een provinciaal cliëntenplatform.