Ministerie van Buitenlandse Zaken

I
Hivos-prijs naar Iraans filmcollectief

Nieuwsbericht | 26 november 2010

Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer heeft gisteren tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de Hivos Cinema Unlimited Award uitgereikt. In het Amsterdamse Filmtheater Tuschinski ging de award naar het Iraanse filmcollectief Silent Collective.

Deze groep jonge filmmakers ontvangt de prijs van 5000 euro voor de documentaire The Silent Majority Speaks. De film is een compilatie van beelden van de demonstraties in Teheran in 2009. De beelden zijn vooral met mobiele telefoons gemaakt. Ambassadeur Veer zei onder meer `dat deze film op indringende wijze laat zien dat er zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie kan zijn'.

De Cinema Unlimited Award is bestemd voor personen en organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan het maken, distribueren of vertonen van films. Die films combineren artistieke kwaliteit met maatschappelijke relevantie en zijn gemaakt in Afrika, Azië of Latijns-Amerika.

Voor een uitverkochte zaal nam de in Nederland wonende Iraanse filmmaakster Mahboubeh Abbasgholizadeh de prijs in ontvangst. De leden van het Silent Collective blijven omwille van hun veiligheid anoniem.