Ambachtseconomie mag niet onder druk van de crisis bezwijken

26/11/2010 13:15

FOSAG Belangenbehartiging en Dienstverlening B.V.

FOSAG signaleert een drietal ontwikkelingen die het hart van de ambachtseconomie raken. De aanhoudende krimp in de schilder- en onderhoudssector. Europese regelgeving die het produceren en verwerken met hoogtechnologische verfproducten steeds lastiger maakt. En de onderwaardering van de beroepsopleidingen die moeten zorgen voor het hart van de ambachtseconomie: goed vakmanschap en ondernemerschap. Omdat de ambachtseconomie het DNA van ons land vormt, raakt deze ontwikkeling het hart van de Nederlandse economie als geheel. Want ook hoog-innovatieve technologieën worden uiteindelijk slechts dankzij het vakmanschap van degenen die het zullen toepassen een succes. Koninklijke FOSAG-voorzitter Roland Kortenhorst doet zijn uitspraken tijdens het openbaar congres "De Nieuwe Ambachtseconomie". FOSAG maakte tevens bekend dit jaar met tweehonderd nieuwe leden te zijn gegroeid.

FOSAG-voorzitter Kortenhorst: "De schilder- en onderhoudswereld profiteert niet van het voorzichtige herstel van de economie. Daar bovenop komt de ontwikkeling met de nieuwe 2010-verven. Natuurlijk blijven de FOSAG-schildersbedrijven optimale kwaliteit bieden, maar de sector levert in toenemende mate extra inspanning om dezelfde hoge kwaliteit te realiseren. Hoewel verschillende fabrieken uitstekende kwaliteit verf leveren, zijn de onderlinge kwaliteitsverschillen toegenomen. Door deze ontwikkelingen komen wij nu al tot de conclusie dat een voortzetting van de glassubsidieregeling vanaf 1 januari 2011 en het tijdelijke lage btw-tarief voor renovatie en onderhoud na juli 2011 absolute noodzaak is. Overheden dienen nu echt werk te maken van de gemaakte afspraken om schilderwerken in de winter uit te laten voeren. Want de onderhoudssector is een ambachtseconomie. En de nieuwe ambachtseconomie is het DNA van ons land."

FOSAG wijst op het cruciale belang van modern beroepsonderwijs voor haar ambachtseconomie. Volgens de brancheorganisatie is de instandhouding van de ambachtseconomie afhankelijk van een uitstekende opleidingsinfrastructuur. Kortenhorst: "FOSAG komt daarom met een tweepunten plan. Ten eerste ook in 2011 anticyclisch opleiden door een verlenging van het Samenwerkingsakkoord met de Vereniging van Nederlandse gemeenten en de werknemersverenigingen. Ten tweede meer aandacht schenken aan het gegeven dat het schildersvak cruciaal is voor onze onroerend goed economie. De miljarden euro's aan onroerend goed-waarde vormen het fundament onder onze economie. Waardebehoud van het onroerend goed ligt dag in dag uit bij onze schilders die met hun vakmanschap een sleutelpositie innemen." Roland Kortenhorst vindt het zuur dat de bankensector als "dank" voor de reddingsoperatie met belastinggeld, bedrijven nu veel te hoge kredietrentes in rekening brengen, àls ze al bereid zijn krediet te verschaffen.

De daling van de bedrijvigheid in de schilder- en onderhoudssector heeft ook dit jaar doorgezet. De verwachting is dat deze daling het komende jaar niet zal stoppen. Dit betekent dat de voorzichtige groei van de Nederlandse economie voorbijgaat aan de schilder- en onderhoudssector. Zorgwekkend signaal is bovendien dat de winterwerkgelegenheid in de komende winter 2010-2011 opnieuw terug zal lopen. Dit blijkt uit de resultaten van de zojuist gepubliceerde representatieve steekproef in opdracht van het FOSAG Ondernemerspanel.





http://www.fosag.nl


Noot voor de redactie:

Noot redactie,