Provincie Overijssel

VOF Kleizen krijgt subsidie van provincie Overijssel voor ...

26 november 2010

Het Langeveense bedrijf VOF Kleizen ontvangt van de provincie Overijssel een bijdrage van 210.000,- euro voor de exploitatie van een prototype mestvergister die klein van formaat is maar grote resultaten boekt.

Met deze mestvergister kunnen boeren zelf stroom en warmte opwekken uit de mest van hun koeien, zonder dat hiervoor mest of andere reststromen van elders aangevoerd hoeft te worden. De subsidie komt uit het programma Energiepact waarmee de provincie streeft naar een reductie van 30% van de CO2 uitstoot in 2017. De vergister is ontwikkeld door het Enschedees bedrijf HoSt.

Nieuwste van het nieuwste

De familie Kleizen is een innovatief, creatief en vernieuwend bedrijf. In hun bedrijf van vleeskalveren passen zij het nieuwste van het nieuwste toe op het gebied van stallenbouw, klimaatbeheersing en mestafvoer. De microvergister die subsidie heeft gekregen en vrijdag 26 november feestelijk wordt geopend, verwerkt dagelijks de geproduceerde mest tot stroom en warmte voor eigen gebruik en levering aan het net. De energie is voldoende voor het verbruik van 15 gezinnen. De Microferm, zoals de vergister heet, is een gepatenteerd product.

Met deze subsidie wil de provincie laten zien dat initiatieven die zorgen voor een schoner en gezond leefmilieu een bijdrage verdienen en ondersteund mogen worden.

Zeer innovatief

Gedeputeerde Theo Rietkerk: `Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner van Overijssel gezond en veilig kan leven, wonen en werken. Dat is het uitgangspunt en daarvoor hebben we het programma Energiepact in het leven geroepen. Het bedrijf van de familie Kleizen is een bedrijf dat dat begrepen heeft en op een zeer innovatieve manier zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Veel hulde daarvoor. Met trots overhandig ik dan ook de subsidie aan hen.'

De subsidie wordt uitgekeerd onder voorwaarde dat alle vergunningen van het bedrijf in orde zijn. Op dit moment loopt nog één procedure, die begin 2011 afgerond zal worden. Zodra het bedrijf alle vergunningen in orde heeft, zal gedeputeerde Rietkerk de subsidiebeschikking komen overhandigen.