Veilig Verkeer Nederland

Met winterbanden minder aanrijdingen

vrijdag, 26 november 2010

Besneeuwde winterband Auto's met winterbanden zijn minder vaak betrokken bij ongevallen in de winter dan auto's met normale banden, meldt RTL Nieuws. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Achmea.

Schades

In de winter neemt het totaal aantal schades van alle auto's toe, maar bij auto's met winterbanden is die stijging veel geringer dan bij andere auto's. Ook blijkt dat de kosten per ongeval in de winter lager liggen dan in de zomer, doordat er meer kleine ongevallen plaatsvinden, met minimale blik- of lakschade. Of het gebruik van winterbanden ook effect heeft op het aantal ernstige ongevallen is nog niet bekend.

VVN adviseert alle automobilisten die ook in het winterseizoen van hun auto gebruik willen maken winterbanden te (laten) monteren.

Veilig gevoel

Helaas ontstaat er bij veel gebruikers van winterbanden een onterecht gevoel van veiligheid, waardoor zij zich juist roekelozer en onveiliger gaan gedragen. Roekeloos rijgedrag kan het positieve effect van winterbanden teniet doen of zelfs leiden tot een negatief effect op de veiligheid.

Ook met winterbanden blijft het van belang om het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Rijd rustig, houd voldoende afstand, kijk ver vooruit, geef rustig gas, voorkom abrupt remmen en vermijd heftige stuurbewegingen.