Gemeente Wijdemeren



Monumenten in Loosdrecht

College wijst drie nieuwe gemeentelijke monumenten aan.

Het college van B&W heeft op 23 november besloten om de kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 55, de school aan nummer 65 en een boerderij aan nummer 190-192, aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Het college volgt daarmee het advies van de monumentencommissie.

Nieuw-Loosdrechtsedijk
Twee van de panden laten de invloed zien van religie in de dorpsgemeenschap. De gereformeerde kerk aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 55 ligt tussen oudere boerderijen. Aanvankelijk gingen gereformeerde Nieuw-Loosdrechters te kerke in de stal van één van deze boerderijen. De huidige kerk is een samenstel van de oude kerk uit 1888 en verbouwingen in 1935 en 1965.
Iets verderop ligt Nieuw-Loosdrechtsedijk 65, vroeger de School met den Bijbel, nu de Terpstraschool. De school is een mooi voorbeeld van een dorpschool uit de jaren 1930.
Ten slotte is Nieuw-Loosdrechtsedijk 190-192 een gaaf voorbeeld van een boerderij uit 1929.

Kanttekeningen
De school zet kanttekeningen bij de aanwijzing, de eigenaren van Nieuw Loosdrechtsdijk 65 en 190-192 hebben een zienswijze ingediend en zullen mogelijk bezwaar maken tegen de aanwijzing.

Afwijkend standpunt
Het college heeft dit besluit niet unaniem genomen; wethouder Onderwijs en Jeugd, Joost Boermans, nam een afwijkend standpunt in. Hij is op dit moment tegen de aanwijzing van de Terpstraschool tot gemeentelijk monument, omdat dit mogelijke ontwikkelingen in het kader van de realisatie van een brede school zou kunnen belemmeren.

(26-11-2010)