Gemeente Heemskerk


vrijdag, 26 november 2010

Gladheidsbestrijding

De winter staat weer voor de deur. De ervaringen van de vorige strenge winter zijn voor de gemeente Heemskerk aanleiding geweest om een aantal extra maatregelen te nemen.

Uitgangspunt is het gladheidsbestrijdingsplan, dat door ReinUnie wordt uitgevoerd. Daarnaast zet de gemeente de volgende middelen in om de gladheid zo goed mogelijk te bestrijden.

* Er komen vijftien bakken strooizout bij de scholen te staan. Vorige winter hebben we op proef vijf bakken bij basisscholen gezet. De ervaringen waren positief, vandaar de uitbreiding.
* De gemeente gaat toezicht houden op de ReinUnie als het gaat om gladheidsbestrijding. Op het moment dat de gladheidbestrijders van de ReinUnie de route gaan rijden krijgt de opzichter van dienst van de gemeente een sms-bericht. De opzichter houdt toezicht op de juiste uitvoering van de gladheidsbestrijding op de vastgestelde strooiroutes. Bij onvoldoende of slechte uitvoering kan de opzichter de chauffeur van de ReinUnie opdracht geven om de strooiroutes of delen hiervan op een juiste wijze uit te voeren. Dit was voorheen niet het geval.

* De gemeente heeft zelf materieel aangeschaft: een aanhangwagen om zout te strooien en zes handstrooikarren. Hiermee verlenen medewerkers van de gemeente (dus niet de ReinUnie) extra service op plekken waar het nodig is, eventueel ook op aanvraag van inwoners.
* Hiervoor is ook een 24-uurs dienst in het leven geroepen. Buitendienst medewerkers zijn - in noodgevallen - 24 uur oproepbaar om extra service te verlenen.

---