Haven Amsterdam

Passenger Terminal Amsterdam viert 10-jarig jubileum

26 november 2010

Ingezonden bericht. De opkomende cruisemarkt was 10 jaar geleden aanleiding voor de bouw van een nieuw cruiseterminal. De loods die dienst deed als ontvangstruimte, check-in en bagagehal werd gesloopt om plaatst te maken voor een fraai staaltje moderne architectuur: Passenger Terminal Amsterdam. Een glazen constructie in de vorm van een golf, wat de verbinding tussen land en zee symboliseert.

Destijds het eerste gebouwen op de Oosterlijke Handelskade. 10 jaar later maken ook het Muziekgebouw aan t IJ, het Mövenpick hotel en de IJ toren onderdeel uit van dit unieke stukje Amsterdam.

Amsterdam heeft zich het afgelopen decennium als cruise destination op de Europese kaart weten te zetten. In 2.000 bezochten zon 100.000 passagiers Amsterdam. In 2010 zijn dat er 220.000, meer dan een verdubbeling. 2008 geldt als topjaar met 117 schepen, echter heeft ook de cruise industrie te maken gekregen met de economische crisis. 2011 belooft echter weer een topjaar te worden. De teller staat nu op 120 schepen die naar verwachten 250.000 passagiers naar Amsterdam brengen. Concentreerde het cruiseseizoen zich in de begin jaren vooral op de zomermaanden, dit jaar worden er in december alleen al 4 schepen verwacht.

Economisch is de cruisevaart niet meer weg te denken uit Amsterdam. Een cruisecall, Amsterdam fungeert dan als een tussenstop uit een reeks van meerdere havens, levert Amsterdam gemiddeld 350.000,00 aan inkomsten op. Bij een turnaround, Amsterdam fungeert als start- en eindpunt van een cruise, is dat zelfs 600.000,00.

Cruisen is booming en dan vooral in Europa. De komende jaren wordt er een enorme groei verwacht. Het komt al geregeld voor dat 2 of zelf 3 cruiseschepen tegelijkertijd Amsterdam aan doen. Wie had kunnen bedenken dat er, 10 jaar na de bouw van Passenger Terminal Amsterdam, al plannen zijn voor een tweede terminal.

Wethouder Ossel sprak tijdens de receptie ter gelegenheid van het lustrum lovende woorden over de terminal. Niet alleen verschaft de cruisevaart veel mensen werk, maar ook het economisch belang voor de regio is groot. Ik sta hier met gepaste trots in dit prachtige gebouw dat in tien jaar tijd zijn eigen plek heeft verworven in de wereld van de cruise, van de internationale zakenwereld en de wereld van de cultuur. In Amsterdam is PTA een begrip geworden. De passagiers terminal valt niet meer weg te denken uit onze stad. De haven heeft er weer een belangrijke pijler bij gekregen.

Meer informatie?
www.ptamsterdam.com