Gratis en anonieme hiv-sneltest Maasstad Ziekenhuis verlaagt drempel

26/11/2010 14:23

Maasstad Ziekenhuis

Het aantal mensen dat in Nederland met hiv wordt besmet, is groter dan ooit. Het afgelopen jaar is bij 850 mensen een hiv-besmetting vastgesteld, heeft de Stichting HIV Monitoring (SHM) vastgesteld. De SHM vreest bovendien dat naar schatting tussen de 8000 en 10.000 Nederlanders besmet zijn zonder dat zij het weten. De SHM wil deze groep nu zover krijgen dat ze zich laat testen.

Zoals al eerder aangekondigd zal het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam de drempel in de week van 29 november alvast proberen te verlagen door belangstellenden een gratis hiv-sneltest aan te bieden. Wie zich altijd al wilde laten testen, maar dat nooit echt durfde, kan zich in de week van de Wereld Aids Dag (1 december) anoniem laten testen op locatie Clara. Met de actie willen de medewerkers van de poli met name jonge mensen weer bewust maken van het risico op hiv.

Het aantal besmettingen met hiv (en andere geslachtsziekten) neemt de laatste jaren toe. Het belang van veilig vrijen lijkt derhalve een beetje uit het oog verloren. De medewerkers van de polikliniek Infectieziekten, waaronder ook de hiv-polikliniek valt, zullen bezoekers daarom tijdens de sneltest informatie geven over soa's en hiv.

De sneltesten worden elke dag van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.30 uur afgenomen. Op dinsdag 30 november kan dat ook van 17.30 tot 20.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk om alle belangstellenden goed van dienst te kunnen zijn. Aanmelden kan, anoniem en vanaf heden, via telefoonnummer 010-2911272, of via e-mail op sneltest@maasstadziekenhuis.nl.

Voor de sneltest wordt in de vinger een klein druppeltje bloed geprikt. Na een kwartier is de uitslag bekend. Mocht een test positief uitvallen, dan is nazorg geregeld. De anonimiteit van deelnemers is verzekerd: er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd.