Gemeente Bergen op Zoom


Landgoed Brabantse Wal haalt het net

Gisteravond, 25 november, heeft de raad in zijn raadsvergadering het bestemmingsplan Landgoed Brabantse Wal vastgesteld. Het plan omvat het initiatief om aan de Polderweg te Lepelstraat een nieuw landgoed te ontwikkelen met een zorgfunctie.

Naar verwachting zal in de toekomst steeds meer behoefte zijn aan kleinschalige woon/zorgcombinaties. Tijdens de commissievergadering hebben veel inwoners uit Lepelstraat ingesproken. De fracties hebben over het voorstel uitgebreid gediscussieerd in de commissievergadering en de raadsvergadering. Dit heeft geresulteerd in het aannemen van het voorstel met 17 stemmen voor en 15 stemmen tegen. De fracties D66, SP, GBWP, Groen Links en CDA stemden tegen het voorstel.

Het raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan "Landgoed Brabantse Wal" was één van de drie bespreekstukken die deze avond op de agenda stonden.

Aanpassingen van verordeningen in het kader van de Wet werk en bijstand

Op het gebied van participatie en re-integratie zijn enkele nieuwe wetten in werking getreden, daardoor werd de raad voorgesteld de volgende verordeningen aan te passen:


- de Verordening langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand 2009


- de Verordening toeslagen en verlagingen Wet werk en bijstand 2009


- de Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2009


- de Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2009.

Het raadsvoorstel werd door bijna de hele raad aangenomen, alleen de SP stemde tegen. Lijst Linssen diende nog een amendement in om de inkomenstoets in stand te houden om voor een re-integratietraject in aanmerking te komen. Dit amendement haalde het niet.

Financiering uitgaven en kasgelden 2010 en 2011

Alle fracties stemden unaniem in met het raadsvoorstel.

Naast deze bespreekstukken heeft de raad ook ingestemd met twee A stukken, te weten, de Algemene subsidieverordening en de Brandbeveiligingsverordening. Tijdens de commissievergaderingen heeft de raad al ingestemd met deze voorstellen.

Tenslotte heeft de raad de heer M.C.F. Hart benoemd tot duo-burgerlid namens de fractie SP.