Openbaar Ministerie

OM: 40 maanden gevangenisstraf voor miljoenenoplichting van verzekeraar

26 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag 40 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige man uit Rijswijk. De man wordt verdacht van oplichting van en valsheid in geschrifte bij verzekeraar Delta Lloyd voor ruim 4,5 miljoen euro in de periode 2005 tot 2008. Hij werkte in die tijd voor de verzekeraar.

Dubieuze facturen
Delta Lloyd startte in 2008 een intern onderzoek naar aanleiding van dubieuze facturen en deed vervolgens aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting. De 32-jarige Rijswijker wordt ervan verdacht dat hij, als medewerker van de verzekeraar, bijna 3 jaar lang met behulp van aannemers gefraudeerd heeft door opdrachten te vervalsen en fictieve facturen in te laten dienen. Delta Lloyd betaalde deze facturen uit en het geld kwam via betalingen aan BV's van de verdachte bij hem terecht. In totaal ging het om zes vervalste opdrachten en 61 fictieve facturen.

In deze zaak zijn er in totaal 15 verdachten. Negen van hen, allen aannemers, hebben hoge transactievoorstellen gekregen en deze ook voldaan. De voorwaarde die het OM stelde bij deze transacties was dat deze verdachten een schaderegeling met Delta Lloyd troffen. De overige zes verdachten, ook allemaal aannemers, moeten volgende week voor de rechter verschijnen.

De 32-jarige Rijswijker wordt gezien als hoofdverdachte. Hij nam volgens de officier van justitie het initiatief tot het indienen van de valse facturen. Naast deze verdenkingen, stond de verdachte ook terecht voor een verdenking in de privésfeer. Hij wordt ervan verdacht tot drie keer toe de handtekening van zijn terminale vriendin te hebben vervalst op huwelijksstukken.

Ernst van de feiten
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bijna 3 jaar lang zijn functie binnen Delta Lloyd misbruikt voor zijn eigen gewin. Zo schafte hij, volgens de officier, luxe goederen aan en liet hij verbouwingen uitvoeren in zijn privé-panden. Daardoor is niet alleen de verzekeraar financieel benadeeld, maar schaadde het ook het vertrouwen van de consument in financiële instellingen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.