Gemeente Purmerend

Besluiten gemeenteraad 25 november 2010

26 november 2010


* Venstertijden binnenstad gelden ook voor afsluiting Peperstraat
* Zoektocht naar geschikte locatie jongerensociëteit de Duiventil
* Aanvullende subsidie voor peuterspeelzalen
* Startersregeling stopgezet

* Verklaring van de raad

Venstertijden binnenstad gelden ook voor afsluiting Peperstraat

Unaniem stemde de raad in met de motie van de VVD om de tijden waarop de Peperstraat is afgesloten, gelijk te trekken met de venstertijden voor de binnenstad (tijdstippen waarop winkels bevoorraad mogen worden door vrachtwagens). De gehele binnenstad wordt dan afgesloten op zondag tot en met donderdag van 12.00 - 17.30 uur, op vrijdag van 12.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De nachtelijke uren zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. De afsluiting van de binnenstad bij de Peperstraat vermindert de verkeersoverlast en verhoogt de leefbaarheid en veiligheid voor het winkelend publiek en overige bezoekers.

Zoektocht naar geschikte locatie jongerensociëteit de Duiventil

Met ruime meerderheid nam de raad de motie aan van de PvdA, het CDA, D66, Leefbaar Purmerend en de SP over een meer geschikte locatie voor jongerensociëteit de Duiventil. Het college is gevraagd om een door de Duiventil zelf aangedragen alternatief en andere geschikte locaties te onderzoeken als nieuw onderkomen en daarop terug te komen in de raad. De huidige accommodatie (het Witte Huis) is niet meer beschikbaar, waardoor de sociëteit moet uitwijken naar een ander onderkomen. Het college bood onlangs het vrijgevallen pand van Com-ic in de Purmer-Noord aan als nieuwe locatie. Dit pand komt vrij door de tijdelijke huisvesting van jongerencentra Buzz Home, Com-ic, de Kern en de straathoekwerkers van stichting Streetcornerwork in Villa Clementine in het centrum van Purmerend. De Duiventil vindt het pand van Com-ic door de grote afstand van het centrum niet geschikt voor hun leden.

Aanvullende subsidie voor peuterspeelzalen

De raad stemde met ruime meerderheid in om EUR 102.593 beschikbaar te stellen voor een aanvullende subsidie aan peuterspeelzalen in 2011. De subsidie is bedoeld als overbrugging naar een nieuwe structuur voor peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Door onder andere de afname van het peuterspeelzaalbezoek en de Wet Oké is nieuw beleid nodig, dat veel voorbereidingstijd vraagt in de samenwerking met peuterspeelzaalaanbieders, kinderopvanginstellingen en het onderwijs.

Startersregeling stopgezet

De gemeente Purmerend stopt met het verstrekken van leningen aan starters op de woningmarkt. Het rijk draagt niet langer financieel bij en de gemeente beschikt zelf ook over weinig financiële ruimte. De raad besloot daarom de verordening voor het Stimuleringsfonds startersregeling Purmerend 2007 in te trekken.

Verklaring van de raad

Aan het einde van de gemeenteraadsvergadering las burgemeester Don Bijl als voorzitter van de raad een verklaring voor over de gang van zaken rondom de programmabegroting op 3 en 4 november. Deze verklaring leest u hieronder.

Lees de volledige besluitenlijst van de gemeenteraadsvergadering. U kunt de vergadering ook terugzien in zijn geheel, per spreker en/of agendapunt.

VERKLARING van de raad
t.b.v. de raadsvergadering van 25 november 2010

''Op 3 en 4 november 2010 heeft de gemeenteraad de programmabegroting 2011-2014 behandeld. De coalitiepartijen (VVD, PvdA, CDA en Stadspartij) stemden vóór de begroting, waarmee de begroting is vastgesteld.
De oppositiepartijen (D66, Leefbaar Purmerend, Trots op Nederland, AOV, SP en GroenLinks) stemden om principiële reden tegen. Over de gang van zaken tijdens de behandeling van de programmabegroting wil de raad graag een verklaring afleggen, verwoord door de voorzitter van de raad.

De oppositiepartijen vonden dat de coalitiepartijen in de fase voorafgaand aan de vergadering niet duaal te werk waren gegaan. Zij hebben, om uiting te geven aan hun gevoelens van teleurstelling, een deel van de vergadering op de publieke tribune gezeten.

Na de begrotingsbehandeling hebben alle fracties te kennen gegeven zich ongelukkig te voelen over de gang van zaken rond de behandeling van de programmabegroting en zij hebben dit met elkaar besproken.

Terugkijkend is door de fracties gezamenlijk geconstateerd, dat in de aanloop naar de begrotingsbespreking in de raad, over en weer verschillende beelden en verwachtingen zijn ontstaan.

Alle fracties hebben uitgesproken dat een vergelijkbare situatie in de toekomst niet opnieuw mag ontstaan. Om herhaling te voorkomen, is afgesproken dat partijen, waar nodig, voortaan elkaars uitlatingen zullen verifiëren, voordat conclusies worden getrokken.

Bovendien is afgesproken dat de raad zijn eigen rol in het begrotingsproces helderder, en passend in de duale verhoudingen, zal invullen, om te beginnen in de voorbereiding van de totstandkoming van de Kadernota 2012-2015.
Dat proces ziet de raad met vertrouwen tegemoet. De raad heeft vastgesteld dat er sprake is van politieke verschillen, zoals dat hoort in een democratie. Maar in de menselijke verhoudingen bestaan bij allen dezelfde intenties.''