Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag schrapt circa 1000 arbeidsplaatsen

Gepubliceerd: 26 november 2010 Laatste wijziging: 26 november 2010

De gemeente Den Haag verwacht dat er tussen nu en 2015 ongeveer 1.000 van de 7.510 arbeidsplaatsen (FTE's) moeten vervallen. Gedwongen ontslagen worden daarbij zoveel mogelijk voorkomen. Dit heeft het college van B&W vandaag aan de gemeenteraad gemeld.

De gemeente Den Haag moet de komende vier jaar 152 miljoen euro bezuinigen om de gemeentelijke financiën op orde te houden. Onderdeel daarvan is 48 miljoen euro bezuiniging op de apparaatskosten (personeel en organisatie). Dat zal leiden tot een reductie van ongeveer 550 arbeidsplaatsen.

Daarnaast zullen waarschijnlijk nog extra bezuinigingen nodig zijn als gevolg van de economische crisis (bijvoorbeeld omzetdaling bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling) en de bezuinigingen bij het Rijk (bijvoorbeeld op het participatiefonds en de Wet Sociale Werkvoorziening). Deze extra bezuinigingen zullen leiden tot een vermindering van ongeveer 450 arbeidsplaatsen. Over dat laatste aantal komt in de komende twee jaar meer duidelijkheid.

Wethouder Rabin Baldewsingh (Personeel en Organisatie): "Het college realiseert zich dat de komende jaren niet makkelijk zullen zijn. We moeten ingrijpende en lastige beslissingen nemen, die voor een aantal medewerkers ook persoonlijke gevolgen hebben. Ik wil nog eens benadrukken dat we onze verantwoordelijkheden als werkgever zeer serieus nemen en dat we deze uitdagingen op een sociaal verantwoorde manier zullen realiseren, zowel voor onze organisatie als voor de betrokkenen."

Aanpak

De genoemde grote vermindering van het aantal werkplekken vraagt inspanningen van de gehele gemeentelijke organisatie. Er wordt nu al gestart met een aantal maatregelen.

* De gemeente gaat vacatures en plaatsen die vrijkomen door natuurlijk verloop (bijvoorbeeld pensionering) zoveel mogelijk opvullen met medewerkers van wie de formatieplek vervalt door de bezuinigingen. Daarmee worden gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.


* De gemeente gaat vrijwillige mobiliteit actief stimuleren en begeleiden. Hierbij horen mogelijkheden voor om- en bijscholing. In bijzondere gevallen regelen we financiële ondersteuning bij vrijwillig vertrek.


* Op 1 december start een mobiliteitsbureau. Dit mobiliteitsbureau gaat een actieve stimulerende en ondersteunende rol spelen in het begeleiden van medewerkers naar ander werk binnen de gemeente, maar ook buiten de gemeente.

Reorganisaties

Door de grote bezuinigingen zijn reorganisaties bij sommige onderdelen van de gemeente noodzakelijk. De wijze waarop de reorganisaties verlopen wordt vastgelegd in het Sociaal Beleidskader, waarover momenteel met de vakorganisaties wordt onderhandeld.